Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi - mmf@gelisim.edu.tr

Endüstri Mühendisliği







 Endüstri Mühendislerinin Çalışma Alanları




Üretim kaynaklarını optimum düzeyde kullanıp, verimliliği ve kaliteyi artırmakla görevli Endüstri Mühendisleri, aldıkları eğitim, bilgi ve birikimleri sonucunda kendilerine hemen her alanda yer bulmaktadırlar. Kamu kuruluşları ve özel alanlarda geniş istihdam olanaklarına sahip olan Endüstri Mühendisleri, bankacılıktan, otomotive, telekomünikasyondan, enerjiye kadar çeşitli sektörlerde çalışmaktadırlar. Endüstri Mühendislerinin, çalıştıkları sektörlere göre iş pozisyonları ve departmanları da farklılık göstermektedir. Örneğin; turizm sektöründe pazarlama ve satıştan sorumlu olan bir Endüstri Mühendisi, bankacılık sektöründe finansal planlama sorumlusu olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Endüstri Mühendislerinin Çalışabilecekleri Sektörler:
Otomotiv, Tekstil, İmalat, Bilişim, Finans, Danışmanlık, Elektrik, Elektronik, Maden ve Metal Sanayi, Telekomünikasyon, Yapı, Gıda, Kimya, Hizmet, Eğitim, Lojistik, Taşımacılık, Turizm, Sağlık, Enerji vb sektörler, Endüstri Mühendislerinin çalışabilecekleri sektörler arasında yer almaktadır.

Endüstri Mühendislerinin Çalışabileceği Birimler:
Üretim Planlama, Lojistik, Kalite Yönetimi, Pazarlama ve Satış, Satın Alma, İnsan Kaynakları, Ürün ve Süreç Geliştirme, Finansal Planlama, Araştırma ve Geliştirme, Akademik Kariyer, Yenilikçilik (İnovasyon) Uygulamaları, Bilgi Yönetimi vb. alanlar Endüstri Mühendislerinin çalışabilecekleri alanlar arasında yer alır.

Endüstri Mühendisi Gereksinimi
Mühendislik yetkinlikleri ile çalıştıkları kurumlarda kaliteyi ve verimi artıran, maliyetleri düşüren Endüstri Mühendisleri, aranılan saygın mühendislik dalları arasında yer alır. Hemen hemen her iş alanında çalışma olanağına sahip bulunan Endüstri Mühendislerine duyulan gereksinim ise her geçen gün artmaktadır. Bilinçlenen kurum ve kuruluşlar, Endüstri Mühendislerinin önemini kavramış olup, kalitesini ve verimliliğini artırmak, iş süreçlerini geliştirmek ve en iyi şekilde yönetebilmek amacıyla Endüstri Mühendisi istihdam etmeye başlamışlardır.
Bu denli gereksinim duyulan ve önemi her geçen gün artan Endüstri Mühendislerinin sayısının ise oldukça az olduğu görülür. Türkiye geneline bakıldığında sayısı 25.000 dolayında olan ve on binlerce kadrosu halen başka mühendis ve çalışanlarca doldurulmuş ve dolayısıyla bu alanda büyük gereksinim bulunan Endüstri Mühendisleri bu nedenle iş bulma ve yükselme açısından daha az bir rekabet ortamını içinde bulunurlar. Geleceğin meslekleri arasında gösterilen Endüstri Mühendisliği; olanakları, çalışma alanlarının genişliği ve rekabet ortamının azlığı bakımlarından öğrenciler tarafından da artık sıklıkla tercih edilmeye başlanmıştır. Türkiye genelinde yaklaşık 120 civarında Endüstri Mühendisliği eğitiminin verildiği fakültelerden yılda 4.000 dolayında mezun verilmekte olup, piyasadaki talebin karşılanması açısından kontenjanların ve bölümlerin artırılması ile bu sayının her geçen yıl artacağı öngörülmektedir.