İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE)

19.02.2019 Sal 05:58

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi (MMF) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanımız Sn. Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN'in 2018-2019 Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Açılış Konuşması

Açılış
Günümüz  bilgi çağında her alanda olduğu gibi inşaat sektörü de etkilenmektedir.  Onlarca yıl önce, bütün inşaat projeleri el ile çözümlenirken, günümüzde hazır paket programlar ve hızlı bilgisayarlar ile kompleks projelerin çözümleri daha güvenilir daha hızlı ve daha ekonomik olarak yapılabilmektedir.
Planlamada en önemli problemlerden birisi, veri toplamadır.  Cep telefonları sinyalleri, akıllı kartlar, internet kullanımı ve diğer kullandığımız kartlar büyük bir veri bankası oluşturmaktadır.  Bu veri bankalarından veri madenciliği yapılarak çoğu veriye ulaşmak mümkün olabilmektedir.  Örneğin ulaştırma planlamasında yapılan ev anketleri belli bir süre sonra, yerini tamamen veri madenciliğine bırakacaktır.   Benzer olarak, akıllı duraklar, elektronik denetim sistemleri, değişken mesaj sistemleri gibi uygulamalar şehiriçi ve şehirlerarası yollarda yol güvenliğini artırdığı gibi, hız denetiminde de önemli bir role sahip olmuştur.
Nano malzemelerin her geçen gün yaygınlaşması, inşaat sektöründe de dikkatimizi çekmeye başlamıştır.  Özellikle, uzun ömürlü, daha dayanıklı inşaat malzemelerinin üretilmesinde nano malzemeler günümüzde yavaş yavaş uygulamaya girmiştir.  Örneğin, kendini temizleyen iç cephe boyaları veya kirlenmeyen iç cephe boyaları gibi.
Sensör tekonolojisindeki gelişmeler, inşaat sektöründe de yerini almaya başlamıştır.  Örneğin hızlı tren hatlarında kullanılan ERTMS sinyal sisteminde, tren hareket halinde iken dinamik bloklar oluşturmakta, bu sayede demiryolu hattının kapasitesi maksimum ölçüde kullanılmaktadır.  Yine demiryolu ile ilgili olarak, rayların en aşınan bölgesi, tekerlekle doğrudan temas halinde olan ray mantarı, bor madeni ile sertleştirilerek ömrü uzatılabilmektedir.  Buna ilave olarak, yapıların kullanımda iken davranışları da sensörler yardımıyla takip edilebilmektedir.  Örneğin, Kartal’ da yıkılan  binanın (ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz),  önceden yıkılabileceği böyle bir tekonoloji kullanımı ile kolay bir şekilde ortaya konabilirdi.  Önerimiz yeni yapılan binalarda bu tür sensörlerin kullanma zorunluğunun gelmesidir.
İnşaat mühendislerinin çevre bilinci ile yetiştirilmesi ve sürdürülebilirliği projelerinde ön plana çıkarmasını önemsiyoruz.  Bu amaçla, doğal kaynakları israf etmeyen, atık malzemeleri değerlendiren, ulaşımda katı yakıt tüketimini minimum yapacak çözümler üreten inşaat mühendisleri yetiştirmek hedeflerimizden birisidir.  Bu bağlamda, yeni imar planlarında bisiklet ve yaya yollarını standart haline getiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığına teşekkür etmeyi bir borç biliriz.
İnşaat mühendisliği programında, öğrencilerimizin yeni teknoloji ile birikimlerini artırmak, en önemli hedeflerimizden birisidir.  Bu amaçla, her ders ile ilgili en son teknolojik gelişmelere yer verilmektedir.  Ancak, şu unutulmamalıdır ki, sadece yeni teknolojileri kullanan değil, aynı zamanda geliştirebilecek inşaat mühendislerine gereksinim oldukça fazladır.  Bu nedenle de temel derslerin önemi yadsınamaz.  Matematik, fizik ve kimya temeli iyi olan öğrencilerimizin, yeni teknoloji geliştirmede kolay yol alacağı aşikardır.  İnşaat Mühendisliği Bölümü olarak, başvurduğumuz ABET sertifikasyon süreci devam etmektedir.  Bu sayede eğitim sistemimizi Amerika standartlarında vermeyi hedeflemekteyiz.

Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN
İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı