Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi - mmf@gelisim.edu.tr

Yazılım Mühendisliği








 Dünya Siber Güvenlik Farkındalığı Ayı Başladı


Artık günlük hayatımızın önemli bir bölümünde internete her zamankinden daha fazla güveniyoruz ve bu da çalışmamıza, sosyalleşmemize ve çevrimiçi alışveriş yapmamıza olanak tanıyor. Ne yazık ki, birçok sütunumuzda vurguladığımız gibi, siber suçlular da aynı kolaylık ve erişilebilirlikten yararlanmaktadır.


Bu yıl yine tema "Üzerine düşeni yap. #BeCyberSmart" ve bireylerin ve işletmelerin kendilerini çevrimiçi ortamda korumak için adımlar atmasının önemini vurguluyor.
 
Better Business Bureau'nuz (BBB), bu ajanslarla ortaklaşa olarak, kişisel veya işle ilgili bilgilerinizin ele geçirilme olasılığını en aza indirmenize yardımcı olacak ipuçlarını ve kaynakları paylaşmaya ayrılmış bir site olan BBB.org/cybersecurity'yi de sunmaktadır.
 
İşte BBB'nin ipuçlarının yoğun bir listesi. Genişletilmiş ipuçları ve bilgiler için siteyi ziyaret etmenizi öneririz:
 
- Sosyal medyada, inanılmaz derecede iyi fırsatlar sunan reklamlara tıklamak için çok hızlı olmayın. Satın almadan önce şirketleri BBB.org ve diğer çevrimiçi kaynaklarla araştırın.
 
- Online alışveriş yaparken sitenin güvenli olduğundan emin olun ve ödeme için size en büyük korumayı sunan bir kredi kartı kullanmayı düşünün.
 
- Akıllı cihazlarınızı tıpkı PC veya dizüstü bilgisayarınız için yaptığınız gibi güvenli hale getirmelisiniz. Akıllı telefonunuza kötü amaçlı yazılımdan koruma yüklemeyi düşünün. Uygulamalar için gizlilik ayarlarını kullandığınızdan ve artık kullanmadığınız uygulamaları kaldırdığınızdan emin olun. Yazılımınızı güncel tutun.
 
- Her yerde oturum açma bilgilerinizin güvenliğini sağlamak için çok faktörlü kimlik doğrulamayı kullanın. Ancak özel telefon numaranızı bu amaçla kullanmanız sizi bazı risklere maruz bırakabilir. Bunun yerine çevrimiçi kimlik doğrulama için bir İnternet telefon numarası oluşturmayı düşünün.
 
- Şifreleri sık sık değiştirin ve uzun ve güçlü tutun. Rakamlar ve sembollerle birlikte büyük ve küçük harflerin bir karışımını kullanın. Veya daha karmaşık ve daha güvenli olabilecek bir parola kullanmayı düşünün.
 
- Yanlış bir şekilde patronunuzdan geldiğini iddia eden e-posta mesajlarını içeren İş E-posta Uzlaşması (BEC) dahil olmak üzere kimlik avı dolandırıcılıklarının uyarı işaretlerini öğrenin. Sahte e-postalar, bilgisayarınıza veya telefonunuza casus yazılım veya kötü amaçlı yazılım indirerek hasara yol açabilecek dosya ekleri içerebilir. Yanlış bağlantıya tıklamak da aynı şeyi yapabilir.
 
- Kripto para birimine yatırım yapmayı düşünmeden önce gerçekleri öğrenin. Ayrıntılı ipuçları BBB.org/crypto adresinde sunulmaktadır.
 
- Bir işletmeyi mi yoksa kâr amacı gütmeyen bir kuruluşu mu yönetiyorsunuz? Siber güvenliğinizi güçlendirmek için 5 adımlı yaklaşımla ilgili BBB ipuçlarına bakın.
 
Ayrıca, güvenli bir şekilde imha edilmesi gereken yalnızca kağıt belgelerinizin olmadığını unutmayın. Artık kullanımda olmayan eski bilgisayar sabit disklerinin de imha edilmesi gerekiyor.
 
Bunu başarmanıza yardımcı olmak için BBB'niz, Ekim ayı boyunca ücretsiz belge parçalama ve sabit disk imhası sağlayan iki etkinliğe ev sahipliği yapmak için yerel şirketler ve ajanslarla ortaklık kuruyor. Her iki etkinlikte de elektronikleri geri dönüştürebilir ve gereksiz reçeteli ilaçları atabilirsiniz.


Kaynak