Mimarlık

2021 Türkiye Afet Eğitim Yılı ve Mimarlık Eğitiminde Afet

Toplum afet bilincinin geliştirilmesi kapsamında 2021 yılı Türkiye Afet Eğitim Yılı ilan edildi. Afet risk azaltma çalışmalarının önemli parçası olan afet farkındalık eğitimi illerde valilik ve ilçelerde kaymakamlıkların koordinasyonunda; kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör kuruluşları ve üniversitelerle işbirliği içinde yürütülmekte. 2021 yılı boyunca 51 milyon kişiye ulaşılması hedeflenen çalışma kapsamda şimdiye kadar beş milyonu aşan kişiye afet farkındalık eğitimi verildi. Deprem sonrası ilk altı saati anlatan kamu spotları, eğitim içerikli videolar, afiş ve broşürlere afad.gov.tr ve hazirol.gov.tr’den ulaşılabiliyor.

Türkiye'de deprem kaynaklı afet ilk sırada yer almakta ve binalardaki yıkıcı etkisi, depreme dayanıklı tasarımın önemini ortaya koymaktadır. Toplum Afet bilinci geliştirme ve farkındalık eğitimleri ile birlikte ilgili meslek eğitim alanlarında da afet konusunun gündemde ve güncel tutulması, güvenli yapı ve güvenli şehir açısından destekleyici olmaktadır. Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı, UDSEP 2012-2023’de de “Deprem Güvenli Şehirler ve Yapılaşma” ana eylem başlığında, depreme dayanıklı yapılaşmaya yönelik olarak inşaat sektöründe çalışan personele hizmet içi eğitim sağlanması strateji olarak gösterilmektedir. Buna yönelik olarak başta deprem olmak üzere, doğa kaynaklı afetler kapsamında; üniversitelerde mevcut programların güncellenmesi, seçimli verilmekte olan derslerin zorunlu kapsama alınması ve/veya yeni seçmeli derslerin eklenmesi yer almaktadır (UDSEP 2012-2023, Eylem B.1.7.1).

İstanbul Gelişim Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü lisans ve yüksek lisans seviyesinde afet konusunu kapsayan seçmeli derslerle (MIM328 Afet ve Yerleşimler, MIY Deprem ve Yapısal Olmayan Riskler) öğrencilerin meslek eğitimi ile birlikte afet konusuna odaklanması sağlanıyor. Aynı zamanda mimarlık bölümünün temel derslerinden mimari tasarım atölyelerinde tasarım problemi çözümünde afeti de dikkate alan çalışmalar sürdürülmektedir.

Doç. Dr. Gül YÜCEL