21 Kasım 2024 Perşembe
Akreditasyon yenileme çalışmaları kapsamında, ABET Değerlendirme Komitesi İstanbul Gelişim Üniversitesi'ni ziyaret etti
Mühendislik fakültelerini değerlendiren, kâr amacı gütmeyen ve bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olan ABD merkezli "Accreditation Board for Engineering and Technology" (ABET) Komitesi, 15-19 Kasım 2024 tarihleri arasında akademik programların uluslararası akreditasyonlarının yenilenmesi çalışmaları kapsamında İstanbul Gelişim Üniversitesi'ni ziyaret etti.
“Araştırma Üniversitesi” vizyonuyla ilerleyen İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), uluslararasılaşma politikaları ve nitelikli eğitim kadrosuyla küresel ölçekte başarılara imza atmaya devam ediyor. Türkiye’nin en fazla uluslararası akredite edilmiş programına sahip üniversitesi olan İGÜ’de, akredite edilen bölümlerden mezun olan öğrenciler uluslararası geçerliliğe sahip diplomalarla mezun oluyor. Eğitim programının kalite güvence değerlendirmesini ifade eden ABET akreditasyon sertifikası, İGÜ’nün uluslararası standartlarda eğitime ve kaliteye verdiği önemi ortaya koyuyor. Araştırma-Geliştirme faaliyetleri ve inovasyon çalışmalarıyla kalitesini tescilleyen İGÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nin 5 bölümü ABET akreditasyonuna sahip. Bu bölümler arasında Bilgisayar Mühendisliği (Türkçe/İngilizce), Mekatronik Mühendisliği (Türkçe), Endüstri Mühendisliği (Türkçe), İnşaat Mühendisliği (Türkçe/İngilizce) ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği (Türkçe/İngilizce) yer alıyor.
Uluslararası akreditasyonların yenilenmesi kapsamında gerçekleştirilen toplantılara; Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli, Rektör Prof. Dr. Bahri Şahin, Ar-Ge’den Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Maraşlı, Eğitim-Öğretimden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuri Kuruoğlu, Kalite, Akreditasyon ve Uluslararasılaşmadan Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arda Öztürkcan, Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Hakan Bozkurt ve denetim sürecini yöneten İstanbul Gelişim Üniversitesi ABET Koordinatörü ve Kalite Komisyon Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Kenan Şentürk katılım sağladı.
ABET heyetinde, denetleme komisyonu başkanı olarak Saint Martin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. David Olwell görev alırken; heyette ayrıca Syracuse Üniversitesi’nden Prof. Dr. Prasanta K. Ghosh, U.S. Coast Guard Akademisi’nden Prof. Dr. Paul Crilly, Bucknell Üniversitesi’nden Doç. Dr. Joseph Wilck, Colorado State Üniversitesi’nden Doç. Dr. Md Rashad Islam ve Dr. M.G.R. Eğitim ve Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Sendilvelan Subramanian yer aldı.
Ziyaret sürecinde, üniversite genel yapısı, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi ile akreditasyon değerlendirmesi yapılan bölümlerin eğitim-öğretim olanakları ve program müfredatı, ABET Değerlendirme Komitesi tarafından detaylı bir şekilde incelendi. Sürece, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tarık Çakar, Dekan Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Seda Erbayrak ve Dr. Öğr. Üyesi Nurdan Tüysüz, Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Kalite Komisyonu Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Binnur Gürül, Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamdi Alper Özyiğit, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmad Reshad, Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Öztaş ve Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Peri Güneş ile bölümlerin öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri katılım sağladı. Ayrıca, İGÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nin araştırma merkezleri, laboratuvar olanakları ve tesisleri komite tarafından kapsamlı bir şekilde değerlendirildi.
Bu ziyaret, İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin uluslararası standartlarda eğitim kalitesine ve akademik mükemmeliyete olan bağlılığını bir kez daha kanıtlarken; İGÜ, küresel düzeyde tanınan akreditasyonlarla öğrencilerine uluslararası geçerliliği olan bir eğitim sunuyor. Yenilikçi araştırma faaliyetleri ve nitelikli akademik kadrosuyla Türkiye’nin yükseköğretimdeki önde gelen kurumları arasında yerini sağlamlaştıran İstanbul Gelişim Üniversitesi; bu başarısıyla yalnızca ulusal değil, aynı zamanda uluslararası platformda da eğitimde örnek bir model olmayı sürdürüyor.