Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi - mmf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi - mmf@gelisim.edu.tr

Endüstri Mühendisliği







 Aday Öğrencilerin Sıkça Sorduğu Sorular




Aday öğrencilerin sıkça sorduğu sorular

Soru: Endüstri Mühendisliği hakkında genel bilgi verebilir misiniz?

Cevap: Geleceğin meslekleri arasında gösterilen ve saygın mühendislik dalları arasında yer alan Endüstri Mühendisliği, tek bir tanımla ifade edilememekle birlikte kısaca insanlar, kurumlar ve sistemler arasında kalite ve verimliliği artıracak biçimde köprü görevi gören bir mühendislik alanıdır. Daha geniş bir anlatımla Endüstri Mühendisliği; insan, makine, malzeme, çevre, zaman, bilgi, bilişim ve teknoloji gibi girdilerden oluşan tüm iş sistemlerinin iyileştirilmesi, geliştirilmesi, yürütülmesi, yeniden düzenlenmesi, koordineli ve uyumlu bir biçimde çalıştırılması ve denetlenmesi aşamalarında görev alır.
Mal ve hizmet üretiminde kaynakları optimum düzeyde kullanmakla görevli olan Endüstri Mühendislerinin temel amacı, tüm iş alanlarındaki verimliliği ve etkinliği artırmak, maliyetleri düşürmek olarak karşımıza çıkar. Net bir iş alanı ve görev tanımının olmadığı Endüstri Mühendisliği, diğer mühendislik dallarından bu özelliğiyle ayrılmakta olup bir bakıma “çok meslekli-joker- mühendislik” olarak nitelenebilir. Aldıkları eğitim, mühendislik yetkinlikleri, bilgi ve birikimleri ile hemen her iş alanında gereksinim duyulan Endüstri Mühendisleri, bu sayede geniş iş olanaklarına sahip olmaktadırlar.
 
Soru: İstanbul Gelişim Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü hakkında bilgi verebilir misiniz?

Cevap: İstanbul Gelişim Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında kurulmuştur. Bölümümüz nitelikli, içinde bulunduğu zamanın teknolojilerini iyi algılayabilen, çevresine ve topluma duyarlı Endüstri Mühendisleri yetiştirmeyi kendisine ilke edinmiştir. Bölümde geçireceğiniz 4 yıl bir o kadar zor ama bir o kadar da keyifli olacaktır. Konusunda uzman akademik kadromuz ile çabuk bütünleşeceğinize, hep birlikte başarılı bir eğitim ve öğretim gerçekleştireceğimize inanıyoruz.
Bölümde hâlihazırda 4 profesör, 1 doçent, 5 doktor öğretim üyesi toplam 10 öğretim kadrosu, ayrıca 2 adet araştırma görevlisi bulunmaktadır. Bölüm akademik kadrosunu detaylı olarak görmek için tıklayınız.
Bölümümüz %100 Türkçe eğitim vermektedir. Programımızın eğitim müfredatına web ulaşmak için tıklayınız.

Soru: İstanbul Gelişim Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri hangi yerleşkede eğitim görmektedir?

Cevap: İstanbul Gelişim Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri eğitimlerini K-Blok'ta (Kule) almaktadırlar. Eğitim verilen sınıfların büyük çoğunluğu ikinci ve üçüncü katta yer almaktadır. Bölüm öğretim üyelerinin odaları 18. katta olup Dekanlık ve Fakülte Sekreterliği 19. katta yer almaktadır.

Soru: Mezunların iş olanakları nelerdir?

Cevap: Üretim kaynaklarını optimum düzeyde kullanıp, verimliliği ve kaliteyi artırmakla görevli Endüstri Mühendisleri, aldıkları eğitim, bilgi ve birikimleri sonucunda kendilerine hemen her alanda yer bulmaktadırlar. Kamu kuruluşları ve özel alanlarda geniş istihdam olanaklarına sahip olan Endüstri Mühendisleri, bankacılıktan, otomotive, telekomünikasyondan, enerjiye kadar çeşitli sektörlerde çalışmaktadırlar. Endüstri Mühendislerinin, çalıştıkları sektörlere göre iş pozisyonları ve departmanları da farklılık göstermektedir. Örneğin; turizm sektöründe pazarlama ve satıştan sorumlu olan bir Endüstri Mühendisi, bankacılık sektöründe finansal planlama sorumlusu olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Endüstri Mühendislerinin Çalışabilecekleri Sektörler:

Otomotiv, Tekstil, İmalat, Bilişim, Finans, Danışmanlık, Elektrik, Elektronik, Maden ve Metal Sanayi, Telekomünikasyon, Yapı, Gıda, Kimya, Hizmet, Eğitim, Lojistik, Taşımacılık, Turizm, Sağlık, Enerji vb sektörler, Endüstri Mühendislerinin çalışabilecekleri sektörler arasında yer almaktadır.

Endüstri Mühendislerinin Çalışabileceği Birimler:

Üretim Planlama, Lojistik, Kalite Yönetimi, Pazarlama ve Satış, Satın Alma, İnsan Kaynakları, Ürün ve Süreç Geliştirme, Finansal Planlama, Araştırma ve Geliştirme, Akademik Kariyer, Yenilikçilik (İnovasyon) Uygulamaları, Bilgi Yönetimi vb. alanlar Endüstri Mühendislerinin çalışabilecekleri alanlar arasında yer alır.

Endüstri Mühendisi Gereksinimi:

Mühendislik yetkinlikleri ile çalıştıkları kurumlarda kaliteyi ve verimi artıran, maliyetleri düşüren Endüstri Mühendisleri, aranılan saygın mühendislik dalları arasında yer alır. Hemen hemen her iş alanında çalışma olanağına sahip bulunan Endüstri Mühendislerine duyulan gereksinim ise her geçen gün artmaktadır. Bilinçlenen kurum ve kuruluşlar, Endüstri Mühendislerinin önemini kavramış olup, kalitesini ve verimliliğini artırmak, iş süreçlerini geliştirmek ve en iyi şekilde yönetebilmek amacıyla Endüstri Mühendisi istihdam etmeye başlamışlardır.
Bu denli gereksinim duyulan ve önemi her geçen gün artan Endüstri Mühendislerinin sayısının ise oldukça az olduğu görülür. Türkiye geneline bakıldığında sayısı 25.000 dolayında olan ve on binlerce kadrosu halen başka mühendis ve çalışanlarca doldurulmuş ve dolayısıyla bu alanda büyük gereksinim bulunan Endüstri Mühendisleri bu nedenle iş bulma ve yükselme açısından daha az bir rekabet ortamını içinde bulunurlar. Geleceğin meslekleri arasında gösterilen Endüstri Mühendisliği; olanakları, çalışma alanlarının genişliği ve rekabet ortamının azlığı bakımlarından öğrenciler tarafından da artık sıklıkla tercih edilmeye başlanmıştır. Türkiye genelinde yaklaşık 120 civarında Endüstri Mühendisliği eğitiminin verildiği fakültelerden yılda 4.000 dolayında mezun verilmekte olup, piyasadaki talebin karşılanması açısından kontenjanların ve bölümlerin artırılması ile bu sayının her geçen yıl artacağı öngörülmektedir. 
 
Soru: Endüstri Mühendisliği kadınlar için uygun bir meslek midir?

Cevap: Günümüzde cinsiyetin bir meslekte başarıya ulaşmada belirleyici bir faktör olmaktan uzak olduğu genel bir kabul görmektedir. Endüstri mühendisliği gibi teknik alanlarda çalışan kadınlar, başarılı kariyerler yapabilir ve katkıda bulunabilirler. Buna ek olarak, Bölümümüzde eğitim gören kız erkek oranı dağılımı yaklaşık olarak yarı yarıyadır.
Endüstri mühendisliği, problem çözme, analitik düşünme ve iletişim gibi becerilerin önemli olduğu bir alandır ve kadınlar da bu becerilere sahip olabilir. Ayrıca, endüstri mühendisliği, farklı perspektiflerin ve yeteneklerin bir araya gelmesinden yararlanan bir alandır, bu nedenle kadınların katılımı bu alanda değerli olabilir.
Son yıllarda, kadınların mühendislik ve bilim alanlarında daha fazla temsil edilmesi için çaba harcanmaktadır. Toplumda cinsiyet eşitliği ve çeşitliliği teşvik eden girişimler ve destek programları, kadınların endüstri mühendisliği gibi teknik alanlarda daha fazla yer almasını sağlamak amacıyla önemli adımlar atmaktadır.
 
Soru: Öğrencilerin / mezunların yurtdışında eğitim alma imkanları nasıldır?

Cevap:  Erasmus (European Region Action Scheme for the Mobility of University Students) Programı, Avrupa ülkeleri arasında öğrenci değişim programı olup 1987'den bu yana devam etmektedir.
Erasmus Programı ile, 3-12 ay süresince başka bir ülkede eğitiminize devam edebilirsiniz. Bu değişim süresince Avrupa Birliği, kaynakları doğrultusunda sağlayacağı hibe ile size destek olmaktadır. Program süresince alacağınız derslerin döndüğünüzde intibakı yapılacak olup, bu sayede dönem kaybı yaşamadan bir veya iki döneminizi başka bir Avrupa ülkesinde geçirebilirsiniz.
Öğrenim hareketliliği programına ek olarak, öğrencilerimiz staj için de Erasmus Programı'ndan yararlanabilmektedir.
Erasmus ile ilgili ayrıntılı bilgiler için tıklayınız.

Erasmusla giden öğrenci sayılarımız:
 
Eğitim Yılı Güz Bahar Toplam
2016-2017 - 2 2
2017-2018 2 - 2
2018-2019 6 - 6
2019-2020 1 - 2
2020-2021 - - 0
2021-2022 1 1 2
2022-2023 0 3 3
2023-2024 0 1 1
Toplam: 18
 
 
Mezunlarımız ise, ABET tarafında akredite edilmiş olan İGÜ Endüstri Mühendisliği Lisans Diploması ile yurtdışındaki eğitim kurumlarına yüksek lisans ve doktora eğitimi için başvurabilirler.