Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi - mmf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi - mmf@gelisim.edu.tr

Endüstri Mühendisliği







 Mühendislik Yönetimi Tezli/Tezsiz YL Ders İçerikleri




DERS İÇERİKLERİ

ZORUNLU / SEÇMELİ DERSLER:

FBE590 BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ 303 (AKTS:6)
Bilim; Bilimsel paradigmalar (geleneksel bilim anlayışı, post modern bilim anlayışı); Bilimsel araştırmanın nitelikleri; Bilimsel araştırma türleri; Bilimsel bir araştırmanın bölümleri; Problem seçimi; Araştırma modelleri (tarama ve deneme modelleri); Evren ve örneklem; Veri toplama araçlarının geçerlilik ve güvenilirliği; İçerik analizi; Anket; Tutum ve Tutum ölçekleri; Gözlem; Görüşme; Bilimsel araştırmada etik kurallar. Bilimsel araştırma teknikleri ve yayın etiği.
 
MHY587 TEZE GİRİŞ VE SEMİNER 000 (AKTS:18)
Yüksek lisans öğrencileri tez danışmanı öncülüğünde yapmayı planladıkları tez konusunda araştırma yapar ve dönem sonunda yapmış olduğu araştırmayı yazılı bir hale getirilerek Mühendislik Yönetimi Yüksek Lisans Tez Komisyonuna sunar. Öğrencilerin ayrıca yapmaları kararlaştırılan yüksek lisans tezlerine ilişkin bir tez önerisi hazırlamaları da gerekir.
 
MHY588-1/588-2 YÜKSEK LİSANS TEZİ I-II  0-0-0  (AKTS:60)
Bir akademik danışman gözetiminde öğrencilerin tez çalışması hazırlamasını içermektedir.
 
MHY500 DÖNEM PROJESİ 000  (AKTS:2)
Yüksek lisans öğrencisi tez danışmanı öncülüğünde bir proje yapmak zorunluluğundadır.
 
MHY502 MÜHENDİSLİKTE İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLER 303 (AKTS:6)
Öğrencilerin Matematikte ve İstatistikte kullanılan yöntemlerin mühendislik problemlerinde kullanılma becerilerinin geliştirilmesidir. Mühendislik alanında karşılaşılacak olan doğrusal ya da doğrusal olmayan problemlerin çözümlenmesinde somut çözümler ortaya koymaktır.
 
MHY503 YÖNEYLEM ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ 303 (AKTS:6)
Mühendislik Yönetimi alanında karşılaşılabilecek problemleri belirler ve bu amaçla problem çözümünde kullanılacak uygun metodu seçme ve uygulama becerisi kazanır. Mühendislik Yönetimi uygulamaları için gerekli olan teknik araçları seçer ve kullanır; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. Mühendislik Yönetimi alanındaki problemlerin incelenmesi için deney tasarlar, deney yapar, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar.
 
MHY507 TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ 303 (AKTS:6)
Endüstriyel operasyonların ve hizmetlerin başarılı şekilde yönetilebilmesi için lojistiğin katkısını anlatmak. Öğrencilerin lojistik kaynakları etkin kullanarak tedarik zinciri içerisinde taşıma ve depolama ana faaliyetleri başta olmak üzere diğer alt faaliyetleri yönetmeye ve verimli çalışan sistemlerin kurulmasına yönelik bakış açısı kazanır. Öğrencilerin tedarik zinciri yönetimi ve mühendislik alanlarında tek disiplinli veya çok disiplinli takımlarda görev alabilir hale gelmeyi hedefler.
 
MHY508 RİSK ANALİZİ 303 (AKTS:5,0)
Günümüzde gittikçe karmaşıklaşan sistemlerin ve ilişkilerin ortaya çıkışı risk algılamasını değiştirmiş ve riskin değerlendirilmesini de zor duruma getirmiştir. Bu nedenle riskin sayısal ifadesi ve değerlendirilmesini öğretmeyi amaçlayan; uçdeğer olay teorisini, risk altında karar verme sürecini ve risk ile bilgi güvenliği ve milli güvenlik konularını değerlendiren bir Risk Analizi dersi açılması planlanmaktadır.
 
MHY509 LİDERLİK VE TAKIM YÖNETİMİ 303 (AKTS:5,0)
Bu derste; liderlik sırları ve liderliğin paylaşılması, güçlendirme, takım olma becerileri ve koşulları; başarılı örnekler verilerek ve grup çalışmaları ile desteklenip liderlik ve etkili bir takım olma becerisi oluşturulmaya çalışılacaktır.
 
MHY510 GÜVENİLİRLİK VE BAKIM PLANLAMA 303 (AKTS:6)
Önleyici ve Düzeltici Bakım Faaliyetlerinin Tanımı, Bakım Yönetim Organizasyonları, Bakım Talebi ve İş Emri Yönetimi, Bakım Planlama ve Çizelgeleme, Önleyici Düzeltici Bakım, Güvenirlik Merkezli Bakım, Yedek Parça Stok Yönetimi Ve Satın alma, Toplam Üretken Bakım, Bilgisayar Destekli Bakım Yönetim Sistemleri, Raporlama Ve Bakım Analizi
 
MHY511 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 303 (AKTS:6)
İnsan kaynakları yönetimine giriş, Stratejik insan kaynakları yönetim (İKY) sistemi ve fonksiyonları, İş Analizi, İnsan kaynakları planlaması, işe alma, eğitim ve değerlendirme, performans yönetimi, kariyer planlama, iş değerlendirme, Ücret ve mali haklar yönetimi.
 
MHY512 GİRİŞİMCİLİK 303 (AKTS:6)
Proje yaşam çevrimi, fikir geliştirme, kontrol ve izleme, bütçe oluşturma, insan kaynakları yönetimi, başarı ölçütleri, girişimcilik, girişimcilik niyet ve amaç, iş kurma, girişimcilikte riskler.
 
MHY513 BİLGİ YÖNETİMİ VE TEKNOLOJİLERİ 303 (AKTS:6)
Bilgi ekonomisi, bilgi yönetimi, insan kaynakları yönetimi, enformasyon ve yönetim teknolojileri, yönetim modelleri, organizasyon yapıları ve uygulanan bilgi yönetimi stratejileri konuları bağlamında verinin bilgiye, bilginin yoruma, yorumun karara ve kararın eyleme dönüştürülmesi sürecini açıklamak.
 
MHY514 STOKASTİK SÜREÇLER 303 (AKTS:6)
Rastsal değişkenler, stokastik süreçler, doğum ve ölüm süreçleri, Benoulli süreçleri, Poisson süreçleri, sürekli ve kesintili zamanlı, belirli ve belirsiz sayıda durumlu markov zincirleri ve bunların güvenilirlik ve kalite kontrol uygulamaları. Markov süreçleri, yenileme teorisi, iyileştirici süreçler ve kuyruk teorisi.
 
MHY515 ÇOK ÖLÇÜTLÜ KARAR VERME 303 (AKTS:6)
Karmaşık kararlarlar için, alternatiflerin, kriterlerin ve ağırlıkların belirlenmesi. AHP, TOPSIS, ELECTRE ve PROMETHEE gibi çok kriterli karar verme yöntemlerinin analizi. Bulanık çok kriterli karar verme yaklaşımları. Hedef programlamaya giriş.
 
MHY516 AR-GE YÖNETİMİ 303 (AKTS:6)
Ar-Ge’nin ülke kalkınması için önemini anlatmak, Ar-Ge kültürünün anlaşılmasını sağlamak, Ar-Ge elemanlarına duyulan ihtiyaç ve değerlerini ortaya koymak ve bunların yetiştirilmesi ile ilgili politikaların oluşturulmasını sağlamaktır.
 
MHY517 SOSYOEKONOMİK SİSTEMLERİN DİNAMİĞİ 303 (AKTS:6)
Sistem dinamiğinin gelişimi, bilimsel evrim içindeki yeri, sistem dinamiği yaklaşımının açıklanması, yönteminin belirlenmesi ve uygulama alanlarının incelenmesi. Dinamik sistemlerdeki temel yapının sergilenmesi. Sistem dinamiği yaklaşımının temel adımları olan etki diyagramının ve akış diyagramının oluşturulması, benzetim modelinin kurulması ve ilgili denklemlerin hazırlanmasına ilişkin aşamaların açıklanması. Duyarlılık analizi; pozitif geri bildirim çevrimi, negatif geri bildirim çevrimi, S biçimli büyüme davranışlarının araştırılması. Endüstriyel ve sosyo-ekonomik sistemlerin 'sistem dinamiği' yaklaşımı ile incelenmesi.
 
MHY518 ÜRÜN VE SÜREÇ GELİŞTİRME 303(AKTS:6)
Mühendislik Tasarımı ve Tasarım Sürecine Giriş, Fırsat ve İhtiyaçların Belirlenme Süreci, Pazar Analizi ve Bilgi Toplama Teknikleri, İhtiyaçların Oluşumu ve Göreli Önemlerinin Saptanması, Ürün Spesifikasyonlarının Belirlenmesi, Ürün Kavramlarının Geliştirilmesi, Ürün Kavramlarının Seçim Yöntemleri ve Kavram Testleri, Ürün Geliştirme Süreçleri, Organizasyonu ve Planlaması, Ürün Mimarisi, İmalat İçin Tasarım, Global Tedarik ve Maliyetlendirme, Yeni Ürünler İçin Talep Tahminlemesi ve Finansal Modelleme, Fikri ve Sınai Haklar, Endüstriyel Tasarım.
 
MHY519 MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 303(AKTS:6)
Mühendislik Ekonomisi, Karar Almadaki Rolü ve Prensipleri, Bileşik Faiz, Nominal ve Efektif Faiz, Tek Ödeme ve Üniform Seri Ödeme Faktörleri, Aritmetik ve Geometrik Ödeme Faktörleri, Bugünkü ve Gelecek Değer Analizi, Yıllık Değer Analizi, Geri Ödeme Oranı, Kar/Maliyet Analizleri, Enflasyon, Fiyat İndeksleri ve İskonto Oranı, Bir Değere Getirilmiş Maliyet Analizleri, Bilgisayar Destekli Hesaplama
 
MHY520 ELEKTRONİK TİCARET UYGULAMALARI 303(AKTS:6)
e-Ticaret uygulamaları geliştirmek için ortam. E-Ticaret uygulama türleri. E-Ticaret uygulamalarını tanımlama ve teşhis etme. E-Ticaretin fizibilitesi. E-Ticaret ihtiyaç analizi. Yüksek düzeyde, detaylı ve teknik tasarım ve yorum. E-İş modelleri. Internet üzerinden pazarlama. Çevirimiçi finansal hareket. Internet üzerinden vergilendirme. Yasal, etik ve sosyal yönleri. Test ve uygulama: JavaScript, JScript, DHTML, CSS, ASP, XML.
 
MHY521 İŞ GELİŞTİRME 303(AKTS:6)
İş geliştirme takımlarının nasıl organize olduğunun yapısı üzerine tartışabilecekler.
Pazarlama, profesyonel servisler, bankacılık, Ar-Ge gibi değişik alanlarda iş geliştirmenin başarılı yollarını tespit edebilecekler. Kullanılan yazılımlar gibi yaygın araç ve metotları belirleyebilecekler. Bu prensiplerin Türkiye’deki iş ortamında nasıl uygulandığını görecekler.
 
MHY522 MÜHENDİSLİK PROJELERİNİN YÖNETİMİ 303(AKTS:6)
Projelerin Seçimi, Proje Yöneticisi, Proje Organizasyonu, Proje Planlama. Anlaşmazlık ve Müzakere Bütçeleme, Risk Analizi ve Maliyet Tahminleri. Çizelgeleme: (Bilgisayar araçları ve proje yönetimi, MS-Project), Kaynak Tahsisi, İzleme ve Bilgi Sistemleri, Proje Denetlenme, Proje Bitimi.
 
MHY523 İNSAN YÖNETİMİNDE ÖLÇÜMLEME 303(AKTS:6)
İnsan yönetimine giriş, Organizasyonel davranış araştırmalarında kullanılan araçlar ve teknikler, Motivasyon teorileri ve motivasyonun ölçümlenmesi, İş stresi, stres yönetimi ve stresin ölçümlenmesi, Grup ve takım davranışı ve takım yetkinliğinin ölçümlenmesi, Çatışma ve müzakere yönetimi ve çatışma ve müzakere yönetimi yetkinliğinin ölçümlenmesi, Liderlik ve liderlik yetkinliğinin ölçümlenmesi, İletişim ve iletişim yetkinliğinin ölçümlenmesi, İnsan Kaynakları Yönetiminde ölçümleme, Organizasyonel kültür ve ölçümlenmesi, Organizasyonel değişim ve değişim yetkinliğinin ölçümlenmesi.
 
MHY524 YAPILABİLİRLİK ANALİZİ 303(AKTS:6)
Yatırım fikrinin doğması ve yatırım çeşitleri. Fizibilite çalışmalarının yararları ve gerekliliği. Kuruluş yeri seçimi. Talep tahmini. Kapasite belirlenmesi. Yatırım tutarının belirlenmesi. Yatırımın finansmanı. Fiyatlandırma. Pazarlama teknikleri. Gelir-gider etüdü. Projenin değerlendirilmesi.
 
MHY525 PAZARLAMA YÖNETİMİ 303(AKTS:6)
Pazarlama Yönetimine Giriş, 21. yüzyılda pazarlama ve pazarlama ortamı ile ilgili temel kavramlar, pazarlama yönetimi felsefeleri ve müşteri çekişlilik, Stratejik Pazarlama, Makro ve Mikro Pazarlama Çevresi, Pazarlama bilgi sistemleri ve pazarlama araştırması, Tüketici ve Örgütsel Müşteri Davranışları, Ürün ve Fiyat, Dağıtım ve İletişim, Örnek olay çözümleri
 
MHY526 İLERİ YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI 303(AKTS:6)
İleri yöneylem araştırması tekniklerinin tanıtılması. İleri yöneylem araştırması tekniklerinin teorisi hakkında bilgi sahibi olur. İleri yöneylem araştırması tekniklerinin teorisi hakkında bilgi sahibi olur. Öğrenci ileri yöneylem araştırması tekniklerini kullanarak gerçek hayat problemlerini çözebilir. İleri yöneylem araştırması tekniklerinin teorisi hakkında bilgi sahibi olur. Öğrenci ileri yöneylem araştırması tekniklerini kullanarak gerçek hayat problemlerini çözebilir.
 
MHY527 ÜRETİM YÖNTEMLERİ 303(AKTS:6)
Üretim Sistemlerinin Tasarımına Giriş, Tedarik Süresi ve Değişkenlik, Üretim Sistemlerinin Benzetim ile Analizi, Çekme Üretim Kontrol Sistemlerinin Tasarımı, Melez Üretim Sistemlerinin Tasarımı, Üretim Sistemlerinin Bozucu Faktörlere Dayanıklı Tasarımı, Takım Esaslı Karma Modelli Montaj Hatlarının Tasarımı, Yalın Ofis Sistemi ve Ofis Hücrelerinin Tasarımı, Yalın Dönüşümde Bilgi Yönetim Sisteminin Tasarımı.
 
MHY528 MÜHENDİSLİK YÖNETİMİ VE TEKNOLOJİ 303(AKTS:6)
Günümüzde yönetici pozisyonlarında görev alacak mühendislerin ve teknik elemanların etkin liderlik, takım çalışması, çatışma yönetimi, çağdaş planlama ve kontrol bilgi ve becerilerini kazanmış olmaları gerekmektedir. Bu pozisyonlara Proje Müdürü, Ürün Müdürü, İmalat-Üretim Müdürü, Mühendislik Müdürü, Teknik Müdür ve Ar-Ge Müdürü görevleri örnek olarak verilebilir. Bu programın amacı, mühendislik, teknoloji ve yönetim bilgilerini ve tekniklerini bütünleştirerek 21. yüzyılın yüksek teknoloji kuruluşlarında liderlik rolü üstlenecek mühendis ve teknik elemanları bu görevlere hazırlamaktır.
 
MHY529 İŞ ETÜDÜ VE ERGONOMİ 303(AKTS:6)
İş ölçümü, metot mühendisliği, iş yeri tasarımı, iş örneklemesi ve önceden belirlenmiş zaman sistemleri hakkındaki prensip ve tekniklerin öğretilmesi. Temel insan faktörleri mühendisliği ve ergonomik prensiplerinin tanıtılması.
 
MHY530 İŞLETME YÖNETİMİ 303(AKTS:6)
Mühendislik Yönetimi alanında karşılaşılabilecek problemleri belirler ve bu amaçla problem çözümünde kullanılacak uygun metodu seçme ve uygulama becerisi kazanır. Mühendislik Yönetimi uygulamaları için gerekli olan teknik araçları seçer ve kullanır; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. Mühendislik Yönetimi alanındaki problemlerin incelenmesi için deney tasarlar, deney yapar, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar.
  
MHY531 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ 303(AKTS:6)
Teknoloji tanımı ve önemi, teknoloji üretilmesi ve ona sahip olunması, teknoloji kullanımı yöntemleri,  teknoloji ve yenilik, teknolojideki gelişmelerin izlenip değerlendirilmesi, işletmelerin teknoloji açısından kuvvetli ve zayıf yönlerinin saptanması,  yeni teknolojilerdeki olası risklerin araştırılma yöntemleri.
 
MHY532 YATIRIM ANALİZİ VE PORTFOY YÖNETİMİ 303(AKTS:6)
Yatırım Türleri, Proje Ön Seçimi, Ekonomik Etüd İçeriği, Teknik Etüd ve Giderleri, Mali Etüd ve Finansman Yolları, Proje Değerlendirme Yöntemleri, Proje Yönetimi Kavramı, Teşvikler, Ekoloji, Toplumsal Karlılık, Proje Organizasyonu, Mali Tablolar, Proje ve İnsan Kaynakları, İstihdam ve Projeler.
 
MHY533 ÜRETİM SİSTEMLERİ 303(AKTS:6)
Genel üretim sistemi, üretim politikası tasarımı, BOM, rota belirleme, çalışma merkezleri, üretim ve kaynak planlama, temel çizelgeleme, MRP ve kapasite yönetimi.
 
MHY534 DENEY TASARIMI 303(AKTS:6)
Temel istatistiksel kavramlar, basit karşılaştırmalı deneyler, sapma analizi (ANOVA), farklı uygulamaları kıyaslamak için deneyler (Tek yönlü sapma analizi), engelleme ve müdahale faktörleri (çift yönlü sapma analizi) faktöriyel ve oransal faktöriyel deneyler, kalite mühendisliğine Taguchi katkısı, gerileme ve kovaryans analizi, tepki alanı kavramları.
 
MHY535 KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASI 303(AKTS:6)
Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) ile ilgili temel konular, MRP kavramı, üretim kaynakları planlaması, İşletme kaynakları planlaması, ERP yazılım modülleri (üretim, üretim planlama, satış, dağıtım, satınalma, muhasebe ve finans, kalite güvence), veri ambarları, iş zekâsı ve karar destek sistemleri, e-ticaret uygulamaları, ticari yazılımlar ve ticari yazılımların değerlendirilmesi, işletme uygulamaları ve gerçek uygulama prosesleri, gerçek yaşamdaki uygulamalarda karşılaşılan sorunlar, ticari yazılımların üstünlük ve yetersizlikleri.
 
MHY536 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ  303(AKTS:6)
Kalitenin Boyutları, Kalite Mühendisliğinin Anlamı, Kalite Maliyetleri, Altı-Sigma, İstatistiksel Süreç Kontrol, Değişkenler için Kontrol Diyagramları, Nitel Kontrol Diyagramları, Süreç Yeterliliği, Ölçme Sistemi Yeterliliği, Zaman Ağırlıklı Kontrol Diyagramları, Kontrol Diyagramı Tasarımı, Çok Değişkenli İstatistiksel Süreç Kontrolü, Temel Kabul Örnekleme Usulleri.
 
MHY537 MALİYET MUHASEBESİ 303(AKTS:6)
Mühendislik Yönetimi alanında karşılaşılabilecek problemleri belirler ve bu amaçla problem çözümünde kullanılacak uygun metodu seçme ve uygulama becerisi kazanır. Mühendislik Yönetimi uygulamaları için gerekli olan teknik araçları seçer ve kullanır; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. Mühendislik Yönetimi alanındaki problemlerin incelenmesi için deney tasarlar, deney yapar, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar.
  
MHY538 İLERİ ÜRETİM PLANLAMA VE KONTROL 303 (AKTS:6)
Üretim kavramı ve sistemleri, üretim yönetimi ve üretim planlama kavramı ve hiyerarşisi, stok kontrol sistemleri, toplu üretim planlama, malzeme ihtiyaç planlama, montaj hatlarının dengelenmesi, üretim programlama.
  
MHY539 ÜRETİM VE SERVİS SİSTEMLERİ SİMÜLASYONU VE MODELLEMESİ 303 (AKTS:6)
Sürekli ya da kesikli üretim sistemlerinin analiz ve tasarımında benzetim kullanımı; robot kullanımına dayalı bilgisayar destekli üretim planlamada benzetim planlama; esnek ve birleşik üretim sistemleri. Hizmet sistemlerinin analiz ve tasarımı, Üretim sistemi karar desteğinin benzetim analizi ile birleşik bilgisayar çizimlerinin kullanımı.
 
MHY540 MÜHENDİSLİK MATEMATİĞİ 303 (AKTS:6)
Kümeler kuramının matematiksel temelleri, kümelerin sayılabilirliği ve sayıların tanımı, bağıntılar, limit ve süreklilik, en küçük üst sınır ve en büyük alt sınır ve bu kavramların matematiksel analiz içindeki yeri ve önemi, fonksiyonlar, matrislere giriş, vektörler ve vektör uzayları, çok değişkenli fonksiyonlar,
 
MHY541 AĞ TEORİSİ VE PROJE ÇİZELGELEME 303 (AKTS:6)
Ağ teorisi, grafikler ve özellikleri, taşıma, tahsis, en kısa yol, daha çok akış, en düşük maliyetli ağ akış problemleri, teori ve çözümleri, proje çizelgeleme, CPM/PERT, zaman maliyet değişimi, zaman kaynak değişim problemleri, kaynak kısıtlı proje çizelgeleme, tümleşik ve buluşsal metotlar.
 
MHY542 MATEMATİKSEL PROGRAMLAMA 303 (AKTS:6)
Modelleme yaklaşımları doğrusal programlama modelleri ve çözümleri, hassasiyet analizleri, doğrusal olmayan modeller ve çözümleri. Bu dersin amacı öğrencilerin doğrusal programlama, tamsayılı programlama ve ağ akış problemleri ile doğrusal olmayan programlama modellerinin özelliklerini öğrenmelerine yardımcı olmaktır. Aynı zamanda simpleks çözümler de incelenecektir. Öğrenciler derste sözel problemlere bilgisayar yazılımlarına uygun model kuracak ve çözeceklerdir.
 
MHY 543 STRATEJİK YÖNETİM 303 (AKTS:6)
Strateji tanımı, önemi, yönetim tanımı ve özellikleri,  stratejik kararlar, stratejik planlama, genel ve çevresel analizler, rakipler, iş birimi stratejileri, strateji uygulamaları, örgüt kültürü ve strateji, değerlendirmeler, vakalar.
 
MHY544 BİLGİSAYARLA BÜTÜNLEŞİK İMALAT  303 (AKTS:6)
Bilgisayarla bütünleşik tasarım ve üretim ile üretim yöntemleri planlanmasına odaklanmış giriş. Ağırlık eşzamanlı mühendislik ilkeleri, üretim yöntem mühendisliği, bilgisayar destekli yöntem planlaması, sayısal kontrollü programlama ve bilgisayar destekli tasarım ve üretimin bütünleştirilmesi üzerinedir. Derste CAD/CAM yazılımları ve sayısal kontrollü makineler üzerinde de deneyim kazanılacaktır.
 
MHY545 BİLGİSAYAR YARDIMIYLA TASARIM 303(AKTS:6)
Grafik araçları ve işletiminin temelleri. İki ve üç boyutlu çevrimler. İnteraktif grafik teknikler ve uygulamaları. Üç boyutlu çizimler, perspektif çevrimi, arka yüz çizgilerinin gösterimi. Çizimler için veri yapıları ve programlama dilleri. İnteraktif grafik programlama.
 
MHY546 TESİS YERİ SEÇİMİ VE İŞYERİ DÜZENLEME 303(AKTS:6)
Kuruluş çalışmaları, tesis yeri seçimini etkileyen faktörler, ürün ve süreç tasarımı, yer seçimi, malzeme hareketi, işyeri düzenleme süreci, üretim sistemi ile fabrika düzenlemesi ilişkisi, alan hesaplanması, teknolojinin üretmesi, teknolojiye sahip olma ve kullanmadaki yöntemler, teknolojik gelişmeler, kuruluş seçeneklerinin değerlendirilmesi, ürünü esas alan model ve teknikler, bilgisayar çözümlü model ve teknikler, tekli ve çoklu model ve teknikler.
  
MHY547 FİNANSAL ANALİZ  303 (AKTS:6)
İşletmenin finansal durumunu incelemek için gerekli bilgi ve araçların tanımı amaçlanmıştır. Bu amaç finansal terimler açıklanarak, finansal analizler yapılarak ve kalite kazanımlarının tanımı yapılarak desteklenecektir.
MHY 548 DİNAMİK PROGRAMLAMA 303 (AKTS:6)
Yinelenen eniyileme yöntemleri ve çok aşamalı karar problemlerinin çözümünde kullanımı, farklı problem türlerine uygulanması. Markov problemlerinin çözüm algoritmaları ve uygulamaları.
 
MHY 549 ÜRETİM STRATEJİLERİ 303(AKTS:6)
Bu dersin amacı öğrencilerin doğrusal, tamsayı programlama ve ağ akış problemleri ile doğrusal olmayan programlama özelliklerini anlamalarına yardımcı olmaktır. Simpleks metodu anlatılırken matematik prensipleri de gözden geçirilecektir. Öğrenciler sözel problemleri bilgisayar yazılımlarına uygun olarak modelleyecek ve çözeceklerdir.
 
MHY 550 ESNEK ÜRETİM SİSTEMLERİ  303 (AKTS:6)
Gelişmiş imalat sistemleri kavramı. Esnek imalat sistemleri, sistemlerin elemanları, CNC tezgâhlar- malzeme taşıma sistemleri, paletler, tutucular, diğer tamamlayıcı donanım, bilgisayar kontrolü ve iletişim ağları, esnek imalat sistemlerinde alet yönetim yapıları; benzetim ve ağ kuyrukları ile sistemlerin modellerinin oluşturulması, gelişmiş imalat sistemlerinin ekonomik yönden analizi.
 
MHY551 TAHMİN VE ZAMAN SERİLERİ ANALİZİ 303 (AKTS:6)
Talep çeşitleri ve filtreleme, yatay modeller, eğilim modelleri, kuadratik modeller, regresyon, indirim, uygulayıcı düzeltme, mevsimsel modeller, düzenleyici kontrol modelleri, Box-Jenkins modelleri, tahminlemede özel yöntemler.  
 
MHY552 ENDÜSTİRİYEL ROBOTLAR  303 (AKTS:6)
Robot yapıları ve sınıflandırması; hareket ettirme sistem teknolojisi; Robotların programlanması ve programlama dilleri; Robotların donanımları ve punta kaynağı, elektrik kaynağı, montaj, taşıma, paletleme, yüzey kaplama benzeri endüstriyel uygulamaları.
 
MHY 553 PORTFÖY YÖNETİMİ  303(AKTS:6)
Yatırım geçmişi, portföy yönetiminin tanımı ve varlık fiyatlandırma modelleri, finansal varlık yönetiminin temel ilkelerine giriş, yatırım hedeflerinin belirlenmesi, kısıtlar, portföy politikaları, değerlendirme prensipleri, sermaye pazarları uygulamaları ve beklentiler, beklenti faktörleri ile portföy politikalarının birleştirilmesi ve portföy oluşturma, sabit gelirli portföy yönetimi ve tahvil portföyleri, gelişmekte olan pazarlar.
 
MHY 554 TAMSAYILI PROGRAMLAMA 303 (AKTS:6)
Tamsayı değişkenlerle model kurma, toplam ortak kutupluluk, kesen düzlem yaklaşımları ve diğer özel problemler.
 
MHY 555 VERİ MADENCİLİĞİ  303 (AKTS:6)
Veri madenciliği ve veri tabanlarında bilgi keşfi, veri madenciliği teknikleri, pazar sepeti incelemesi, ilişki incelemesi, karar ağaçları, yapay sinir ağları, genetik algoritmalar, OLAP.
 
MHY 556 ENVANTER YÖNETİMİ 303 (AKTS:6)
Temel stok modellerinin tekrarı, çok aşamalı üretim ve dağıtımla ilgili problemlerin modellenmesi ve çözümleri yöntemleri, ana başlıklar: montaj sistemleri, malzeme ihtiyaç planlaması, sıralı üretim planlama, esnek imalat sistemleri,  dağıtım sistemleri, yöntemler ve uygulamalar üzerine yayınlanan makale ve araştırmalar.
 
MHY 557 GÜVENİLİRLİK VE KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ 303 (AKTS:6)
Toplam kalite yönetimi, kavramlar ve uygulamalar, TKY sisteminin tasarımı ve uygulanması. TKY'nin dünya çapında uygulamaları. Kalite güvence sistemleri; kalite el kitabı, tedarikçinin kalite güvencesi, kalite denetimleri, başarı ölçümleri, bilgi sistemleri, kayıt ve belgelendirme. ISO 9000, kalite güvence hizmetleri, tasarımda kalite, tasarımın onaylanması, sözleşmenin gözden geçirilmesi, yardımlaşma, tasarımın değerlendirilmesi, kalite felsefeleri, Kaizen, sıfır hata, kalite maliyetleri. 
 
MHY 558 VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 303(AKTS:6)
Bağlaşık veri tekrarı, Veri tabanlı yönetim sistemi oluşturma, veri bağlaşıklıkları, SQL ve QBE'nin geniş kapsamı, veri sözlükleri, fiziksel veri tabanı tasarımı, dağınık veri tabanlarına giriş.
 
MHY 559 MALZEME İHTİYAÇ VE ÜRETİM KAYNAKLARI PLANLAMASI (3-0-3) (AKTS:6)
Üretimde malzeme ihtiyaçlarının belirlenmesi, makine ve işgücü ihtiyaçlarının belirlenmesi ve planlanması;  üretim planlarına göre gerekli malzeme, işgücü, makine ve diğer kaynakların tedariki için parasal kaynakların belirlenmesi, planlaması ve analizleri.
 
MHY 560 KALİTE MÜHENDİSLİĞİ ( 3-0-3) (AKTS:6)
Toplam kalite yönetimi, kalite kontrol sistemlerinin temelleri, yöntemlerin kapasiteleri, değişkenler için kontrol tabloları, nitelikler için kontrol tabloları, EWMA, CUSUM, örnekleme planlarının kabulü, temel kalite yönetim araçları.
 
MHY 561 KARAR TEORİSİ (3-0-3) (AKTS:6)
Karar verme teorisi ile ilgili temel konularda öğrencileri bilgilendirmek, karar verme problemlerinin modellenmesi ve birbiriyle çelişen amaçlar içeren karar problemlerinin çözümünde öğrencilere yardımcı olacak bilimsel yöntem ve araçlar konusunda bilgilendirmek ve öğrencilerin karar verme yeteneklerinin geliştirilmesini sağlamaktır.
 
MHY562 MÜHENDİSLİK YÖNETİMİNİN TEMELLERİ (3-0-3) (AKTS:6)
Bu ders proje ekipleri için geçerli olan planlama, organizasyon ve kontrol gibi temel mühendislik yönetimi fonksiyonlarını ele almaktadır. Mühendislik ve ileri teknoloji projelerinin yönetiminde önemli olan konular tartışılmaktadır. Mühendislik projelerinin ekonomik, zaman ve performans parametreleri organizasyonel ve kaynak perspektifleriyle analiz edilmektedir.
 
MHY563 ZEKİ ÇİZELGELEME  (3-0-3) (AKTS:6)
Çizelgeleme problemlerinin yapay zeka metotları kullanılarak çözümünü içerir. Özellikle Makine ve Robotların çizelgelenmesi konusunda Yapay sinir ağları, Uzman sistemler, Endüktif öğrenme sistemleri, Genetik algoritmalar, Tavlama benzetimi, Parçacık sürü optimizasyonu gibi meta sezgisel algoritmalar bağımsız ve hibrit olarak kullanılarak problemlere çözüm getirilir. Bu birbirleriyle etkileşimli yani hibrit olarak kullanılmalarının dışında zeki olmayan klasik algoritmalarla beraber çalıştırılarak en iyi çözümler bulunmaya çalışılır.