STAJ BELGELERİNİ TESLİM EDERKEN UYULACAK ESASLAR
“ZORUNLU YAZ STAJ FORMU”NDA YER ALAN TÜM ALANLAR BİLGİSAYAR ORTAMINDA DOLDURULMALI VE ÜÇ NÜSHA OLARAK HAZIRLANMALIDIR.
ÖĞRENCİ İŞLERİNE ONAYLATILACAK OLAN ÜÇ NÜSHADA DA MUTLAKA BÖLÜM BAŞKANININ ISLAK İMZASI BULUNMALIDIR.
NOT:
a) Staj tarih aralığı belirlenirken resmi tatil günleri staj süresine dâhil edilmemelidir. Aksi halde imzalar tamamlanmış olsa dahi staj formu kabul edilmeyecek ve yeniden işlem yapılması istenecektir.
b) Staj formlarının yetkili kişilerce onaylanması ve atılan imzalarda ad, soyad ve ünvan mutlaka belirtilmesi gerekmektedir.
c) Staj başvuru süreçleri geçici olarak öğrenci tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle öğrencilerin hazırladıkları staj başvuru formlarının 3 nüshasını çıktı aldıktan sonra şirketten onay alarak K Blok 19. Katta bulunan K19-09 numaralı ofise getirmeleri gerekir. Ofiste başvuru belgeleri kontrol edildikten sonra öğrencinin sırasıyla Bölüm Başkanlığı, MMF Dekanlığı ve A Blok’ta bulunan Öğrenci İşlerinden gerekli onayları alması gerekir. Onay işlemlerini tamamlayan öğrenci onaylı başvuru formunu tarayarak mmf@gelisim.edu.tr ve omhalat@gelisim.edu.tr adresine mail olarak göndermelidir.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ YAZ STAJI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ KONULAR
1) Staj günleri bölünemez. Bölümümüz öğrencilerinin toplam 60 gün olmak üzere iki staj yapmalarını gerekmektedir. Yapılması istenen stajlardan birinin yapı şantiyesi olması zorunludur ve bu kapsamda öğrencilerin sahada kaba inşaat (kolon, kiriş, döşeme, temel vs.) imalatları deneyimlemesi beklenmektedir. İkinci staj ise şantiye veya ofis olarak öğrencinin isteğine göre belirlenebilmektedir.
Öğrenci ikinci stajını tekrar şantiye stajı olarak yapmak istemesi durumunda, yapı anabilim dalından farklı bir alanda (hidrolik, ulaştırma, geoteknik) yapması gerekmektedir. Bu kapsamda baraj, demiryolu, karayolu, metro, tünel, derin kazı gibi uygulamaların bulunduğu şantiyeler öğrenci tarafından tercih edilebilir.
Öğrenci ikinci stajını ofis stajı olarak yapmak istemesi durumunda, öğrencinin staj süresi boyunca yapısal analiz programlarından birini deneyimlemesi istenmektedir.
2) Staj defterinde her güne ait bir sayfa bulunmalı ve her bir sayfanın üzerinde tarih olmak zorundadır. Staj defteri hazırlanırken gündelik bir dil yerine daha profesyonel bir dil kullanılmalı ve rapor hazırlama tekniklerine uygun bir şekilde hazırlanmalıdır.
3) Şantiye stajlarında genellikle taşıyıcı sistemlerin imalat sürecinin ve işlemlerin açıkça anlatılıp fotoğraflarla desteklenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, kolon, kiriş, döşeme, perde ve temellerin fotoğrafları çekilerek detaylı bir şekilde anlatılmalıdır. İnce imalatları (duvar, kapı, kaplama vb.) veya AUTOCAD program kullanımı staj defterine eklenebilir fakat bu kısımların staj defterinde 5 günü aşmaması gerekmektedir.
4) Ofis stajlarında ise bir bina, karayolu, köprü, viyadük, fabrika imalatları gibi yapıların projelendirilme aşamalarının öğrenciler tarafından deneyimlenmesi beklenmektedir. Bu projelerde herhangi bir taşıyıcı sistem tasarımı yapan Mühendislik programlarından birini (Yapı projeleri için Sap2000, Sta4Cad, IdeCad, ETABs gibi yapısal analiz programları; yapı işletmesi alanında Primavera, MS Project vs,; Geoteknik alanında ise GEO5, Plaxis vs gibi) kullanımının başlangıç derecesinde öğrenilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda taşıyıcı sistemler programda çizimi, taşıyıcı sistem elemanlarının donatı bilgilerinin programa girilmesi, gerekli deprem yükleri, sabit ve hareketli yüklerin seçilmesi ve programa atanması ve son olarak yapının analizi sizlerden istenmektedir. AUTOCAD programı, hakediş ve metraj kısımları staj defterinde 5 günlük süreyi aşmaması gerekmektedir.
5) Staj defterleri staj bitiş tarihinden sonra 60 günlük bir süre içerisinde teslim edilmelidir.
GEREKLİ BELGELER:
İnşaat Mühendisliği Bölümü Staj süreci için tıklayınız.
Örnek Staj Formu için tıklayınız.
Örnek Staj Defteri için tıklayınız.
Zorunlu Staj Formuna ulaşmak için tıklayınız.
Zorunlu Yaz Staj Defterine ulaşmak için tıklayınız.