Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi - mmf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Önerileriniz için   İGÜMER
 Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi - mmf@gelisim.edu.tr

Mekatronik Mühendisliği







 Aday Öğrenci




Değerli Aday Öğrenciler,

Üniversitemize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz. Bölüm tanıtım broşürlerimize ve aday öğrenci web sitemize ulaşarak geleceğiniz için doğru tercihi yapmanıza yardımcı olacak bilgilere ulaşabilirsiniz. Başarılar diler, sizi aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Mekatronik Mühendisliği Bölümü Tanıtım Broşürüne erişmek için tıklayınız. 

Mekatronik Mühendisliği Bölümü Tanıtım Videosuna erişmek için tıklayınız.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Aday Öğrenci sayfasına erişmek için tıklayınız.


 
Aday Öğrenciler Tarafından Sıkça Sorulan Sorular
 
Mekatronik Mühendisliği hakkında genel bilgi verebilir misiniz?
 
Mekatronik Mühendisliği, son yıllarda  sıklıkla ifade edilmeye başlanılan ve endüstride akıllı sistemlerin ve robotların kullanımının yaygınlaşmasıyla daha fazla ihtiyaç duyulan bir mühendislik dalıdır.  Makine, elektronik, bilgisayar donanımı ve bilgisayar yazılım sektörlerinde  hızla gelişen teknoloji  ve bu gelişimin aktarıldığı endüstride akıllı sistemlere geçiş, farklı mühendisliklerin bir arada olduğu mekatronik mühendisliğini ortaya çıkarmıştır. Makine, elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisliğinin bileşimi olan mekatronik mühendisliği  insanlığa ve endüstriye faydalı, işlevsel akıllı sistemlerin ve ürünlerin tasarımı ve üretimi konusunda çalışmaktadır. Teknolojinin çok hızlı bir şekilde gelişmekte olduğu zamanımızda, yapay zeka teknolojilerinin ve akıllı sistemlerin çok geniş alanlarda kullanımının arttığı görülmektedir. Makine, elektronik, bilgisayar donanımı ve yazılım sektörlerinde hızla gelişen teknolojiler, endüstride akıllı sistemlere geçişi giderek artırmış ve artırmaktadır. Mekatronik Mühendisliği Bölümleri, bu alanda ortaya çıkan teknik eleman ihtiyacını karşılamak için açılmış, bölüm mezunlarına gerekli yazılım, donanım ve tasarım altyapısını vermek amacıyla endüstrideki yerini almıştır. Önemi, akıllı sistemlerin ve yeni nesil teknolojilerin kullanımı ile her gün daha fazla artmaktadır.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü hakkında bilgi verebilir misiniz?

İstanbul Gelişim Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü, 2011 yılında kurulmuş ve günümüze kadar 218 mezun vermiştir. Bölümüzde Talaşlı – Talaşsız İmal Usülleri ve Makine / Endüstriyel Otomasyon Laboratuvarı bulunmaktadır. Ayrıca Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi olarak ortak kullanılan Fizik, Bilgisayar, Elektronik, Haberleşme ve Mikroişlemci ve Yenilenebilir Enerji – Elektronik Makine ve Güç Elemanları Laboratuvarları mevcuttur. Bölümümüzde, 2 Profesör, 1 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi ve 3 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır. Bölümümüzde tek program mevcut olup Türkçe eğitim verilmektedir.

İGÜ Mekatronik Mühendisliğinde Çift Anadal (ÇAP) imkanı bulunmakta mıdır?

Evet. İstanbul Gelişim Üniversitesi çift ana dal programını öğrencilerine ücretsiz olarak sunmaktadır.

Müfredatımız

%33’ü Temel Bilimler Dersleri (Matematik, Fizik, Kimya vb.)
%43’ü Zorunlu Mesleki Dersler (Mekatronik Mühendisliği Alan Dersleri)
%17’si Seçmeli Mesleki Dersler (Mekatronik Mühendisliği veya başka Mühendislik Alan Dersleri)
%7’si Sosyal Seçmeli Derslerden oluşmaktadır. (Kişisel Gelişim, 2. Yabancı Dil vb.)

Mezunların İş Olanakları Nelerdir?

Mezunlarımız, dünyanın herhangi bir ülkesinde çalışacak donanıma sahip olarak yetiştirilmektedir. Endüstride bir devrim olarak değerlendiren akıllı sistemlere geçiş döneminin yaşandığı günümüzde, Mekatronik Mühendislerine üretimin, teknolojinin olduğu her yerde ihtiyaç duyulmaktadır. Oldukça geniş kariyer olanaklarına sahip olan Mekatronik Mühendisleri aşağıda sıralanan alanlarda iş imkanı bulabilmektedirler.
  • Otomotiv Sanayi
  • Robot Tasarımı ve Üretimi
  • Silah ve Savunma Sanayi
  • Elektromekanik Sistemler
  • Robotik ve Yapay Zekâ Teknolojileri
  • Otomasyon Sistemleri
  • Sağlık Teknolojileri
 
Bu alanlar örnek olması açısından verilmiş olup, Mekatronik Mühendislerinin çalışma alanları bu alanlarla sınırlı kalmamaktadır.

Öğrencilerin / mezunların yurtdışında eğitim alma imkanları nasıldır?

Öğrencilere, kendi üniversitesi dışındaki üniversitelerde iki döneme kadar öğrenci değişim programı ile eğitim alma hakkı tanınmıştır. Bu şekilde alınan dersler kendi üniversitesinde alınmış gibi işlem görür. Erasmus+, Mevlâna ve Farabi gibi öğrenci değişim programlarıyla öğrenciler ülke içinde ve dünyanın pek çok ülkesinde başka üniversitelerden kısmen eğitim alabilme şansına sahiptir.


İstanbul Gelişim Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü,  uluslararası en üst düzey akreditasyon kuruluşu olan ABET tarafından akredite edilmiş programlar arasındadır ve öğrencilerine uluslararası kabul görmüş kalite standartlarında eğitim imkanı sunmaktadır. Bu sayede öğrencilerimiz mezun olduktan sonra yurtdışında çalışma ve aynı zamanda yüksek lisans ve doktora yapma imkanlarına da sahip olmaktadırlar.