Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi - mmf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Önerileriniz için   İGÜMER
 Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi - mmf@gelisim.edu.tr

Uçak Mühendisliği (İngilizce)







 Bölüm Başkanı Mesajı




Sevgili Öğrenciler, 

Uçak mühendisliği, uçakların tasarım, geliştirme, inşaat ve tasarımları ile ilgilenmektedir. Uçak mühendisleri aynı zamanda uçuş güvenliğini de sağlamaktadır. Uçak mühendisliği bölümü, uzay ve havacılık sektöründeki mühendis ihtiyacını karşılar. Uçak mühendisliği bölümünde verilen eğitimler sayesinde uçak tasarımı , bakımı ve geliştirilmesini yapabilecek uçak mühendisleri yetişir.

Uçak mühendisliği bölümünde mühendislik prensipleri ön planda tutularak uçak , füze , iha, siha ve diğer hava araçlarının tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgili detaylar öğretilir. Uçak mühendisleri toplumsal anlamda da çok önemli bir yere sahiplerdir. Toplumun gelişmesini sağlayan teknolojiler ile ilgili uçak mühendislerine de önemli görevler düşmektedir. Uçak mühendisleri özellikle son yıllarda ülkemizde gelişme gösteren uçak, helikopter, iha , siha gibi hava ve uzay araçlarının geliştirildiği gerek kamu gerekse özel sektörde çalışabilirler. Uçak mühendisleri büyük uçak firmalarında, füze, roket sanayinde, iha , siha gibi hava araçlarını geliştiren teknolojilerin kullanıldığı şirketlerde çalışırlar.

Uçak, füze ve uzay araçlarının tasarımı, bakımı, onarımı ve yapımı ile uğraşan kişilere uçak mühendisi denilir. Uçak mühendisi uçak ve benzeri hava araçlarının araştırılması, tasarımı ve geliştirilmesi ile uğraşan kişidir. Uçak ve hava araçlarının kontrolünü sağlar. Uçağın aerodinamik özelliklerini de araştıran uçak mühendisleri kontrol yüzeyleri ile birlikte hava folyoları ile teknolojik detayları araştırılarak geliştirilmesi ile de ilgilenir. Uçak mühendisliğinin amacı gelişen teknoloji ile birlikte uzay teknolojilerinin de kullanımının arttırılmasıyla bu sektörde yer alması ve önemli gelişmelerde rol oynamaktır. Bu nedenle uçak mühendisliği bölümünde bilgi birikimi yüksek uçak mühendisleri yetiştirilir. Uçak mühendisliği bölümü, uçağın tasarım, araştırma, geliştirme, bilim ve teknoloji ile ilgilenen mühendislik temellerini temsil etmektedir. Uçak mühendisliği bölümü üniversitelerin Mühendislik fakültelerinde yer alır. Uçak mühendisliği bölümünde dört yıllık lisans eğitimi verilmektedir.

Bu bölümden mezun olan öğrenciler stajlarını da ilgili firmalarda tamamladıktan sonra alanları ile ilgili firmalarda işe başlayabilirler. Uçak mühendisliği bölümünde okumak isteyen kişilerin araştırmaya meraklı bir yapısı olması gerekir. Sorumluluk sahibi ve yüksek disipline sahip kişiler uçak mühendisliğinde okuyabilirler. Aynı zamanda üniversite sınavında gerekli puanı aldıktan sonra uçak mühendisliğinde okumak mümkündür.

Türkiye genelindeki üniversitelerde bulunan uçak mühendisliği bölümlerinde genellikle Türkçe öğretim verilmektedir. Bunun yanı sıra İstanbul Gelişim Üniversitemiz de olduğu gibi ülkemizdeki bazı Üniversitelerin uçak mühendisliği bölümlerinde İngilizce öğretim de verilmektedir. Uçak mühendisliği bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin üniversite sınavında fen bilimleri ve matematik sorularını çözerek sayısal alanda yüksek puanlar alması gerekir. Uçak Mühendisliği Bölümünde öğrencilere bilgisayar ve bilişim sistemleri, dinamik, malzeme bilimi, termodinamik ve otomatik kontrol gibi dersler verilmektedir. Bunun yanı sıra 8 yarıyıllık(4 yıllık) süre boyunca statik ve mukavemet, deneysel mühendislik, uçak ve uzay araçları materyalleri, hava uzay yapıları , yapay zeka ve robotik gibi dersler de verilir. 9 Profesör, 4 Dr. Öğretim Üyesi , 2 Araştırma Görevlisinden oluşan akademik kadrosuyla İstanbul Gelişim Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölümü(Türkçe) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesinin bir bölümü olarak 2019-2020 döneminde eğitim öğretime başlamış olup 2022-2023 ders yılı dönemi sonunda ilk mezunlarını verecektir. İngilizce dilinde eğitim veren Bölüm ise 2022-2023 döneminde eğitime başlamış bulunmaktadır. Lisansüstü Enstitüsü bünyesinde kurulan Bölüme bağlı Uçak Mühendisliği Ana Bilim Dalında Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans(Türkçe) Programları da eğitim öğretime açılmış olup bütün mühendislik dallarından lisans mezunu öğrencileri kabul etmektedir. Gerek Türkçe gerekse İngilizce dilinde eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerine devam etmekte olan Uçak Mühendisliği Bölümümüzün, yetiştirdiği öğrencileriyle , başarıyla gerçekleştirdiği projeleri ve araştırma geliştirme faaliyetleri ile ülkemize ve akademik dünyaya katkılar sağlayacağına inancım tamdır. Bu vesile ile yurtiçi ve yurtdışından Uçak Mühendisliğine gönül vermiş gençlerimizi Bölümümüzü tercih etmeye davet ediyorum.

Prof. Dr. Cemalettin KUBAT Uçak Mühendisliği Bölüm Başkanı