Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi - mmf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi - mmf@gelisim.edu.tr

Uçak Mühendisliği







 Sıkça Sorulan SorularİSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ UÇAK MÜHENDİSLİĞİ




İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ
UÇAK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
 
Üniversite sınav sonuçlarına göre bölümümüzü tercih sırasında yazmak isteyen öğrenciler için aşağıdaki bilgiler oluşturulmuştur. Tüm aday öğrencilere başarılar diliyoruz.

İGÜ UÇAK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BÖLÜM TANITIMI (.ppt) 

Aday Öğrencilerin Sıkça Sorduğu Sorular

Soru: Uçak Mühendisliği hakkında genel bilgi verebilir misiniz?
Cevap: Uçak Mühendisliği; uçak, uçak motoru, helikopter gibi hava araçları ile hava ve uzayda seyreden insanlı ve insansız  her çeşit aracın tasarımı, üretimi, test edilmesi, araştırılması ve geliştirilmesi, bakım ve onarımı konusunda mühendis yetiştirmeyi hedefleyen bir bölümdür. Uçak mühendisliği aerodinamik, uçuş dinamiği ve kontrol, itki, aviyonik, malzeme bilimi ve yapısal analiz gibi alanlarda mühendislik becerilerinin kazanılmasını gerektirir. Ayrıca Makine Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği gibi mekanik alanında eğitim veren mühendislik bölümlerinin yanı sıra, Elektrik Elektronik ve Bilgisayar Mühendislikleri ile de yakın bir ilişki içinde olan disiplinler arası yönü kuvvetli bir mühendislik alanıdır.
Soru: İstanbul Gelişim Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölümü hakkında bilgi verebilir misiniz?
Cevap: İstanbul Gelişim Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölümü 2019 yılında ilk öğrencilerini almış, bölüm İstanbul’da iki üniversitede bulunmaktadır, diğer Üniversite İstanbul Teknik Üniversitesi’dir. İlk mezunlarını 2023 yılında vermiştir. Mezunlar şu an Türkiye’nin önemli savunma sanayii kurum ve kuruluşlarında, çeşitli havalimanlarındaki hava aracı bakım onarım tesislerinde ve proje merkezlerinde çalışmaktadır.
Bölümde hali hazırda 7 adet profesör, 4 adet doktor öğretim üyesi ve 7 adet araştırma görevlisi bulunmaktadır.
Bölümümüz;
 Uçak Mühendisliği - Türkçe (% 100 Türkçe)
Uçak Mühendisliği - İngilizce (% 100 İngilizce)
olmak üzere 2 mühendislik programı yürütmektedir.
Bu programların eğitim öğretim müfredatlarına Bölümümüz Ana Sayfası'nda Müfredat sekmesinden ulaşabilirsiniz .
Öğrencilerin 3 ve 4. sınıflarda kendi eğilimleri doğrultusunda farklı sektörlere / niteliklere odaklanmalarına fırsat verecek şekilde seçmeli dersler planlanmıştır.
Soru: Uçak Mühendisliği Bölümünün araştırma konuları nelerdir?
Cevap: Uçak Mühendisliği Bölümünün araştırma konuları;
  • Teorik, hesaplamalı ve deneysel aerodinamik ve akışkanlar dinamiği
  • Teorik, hesaplamalı ve deneysel yapısal analiz ve tasarım
  • Hava araçlarının tasarımı, uçuş dinamiği ve performansı
  • Uzay aracı tasarımı
  • İnsansız hava taşıtları
  • Mekanik titreşimler ve yapısal dinamik
  • Termal sistemlerin tasarımı ve optimizasyonu
  • Kontrol sistemleri: adaptif, akıllı, dijital, optimal, pnömatik-hidrolik
  • Robot kontrolü
  • Ölçme Sistemleri
  • Aviyonik Seyrüsefer Sistemleri
Soru: Ek yerleştirme ile üniversitenize girebilir miyim?
Cevap: Evet. ÖSYM’nin yayınlayacağı ek yerleştirme kılavuzu esaslarına göre Genel Yerleştirme sırasında Açıköğretim programları dışında hiçbir programa yerleştirilmemiş öğrenciler ek yerleştirme için başvurabilir.
Soru: İngilizce Hazırlık programı var mı?
Cevap: Uçak Mühendisliği – İngilizce bölümü öğrencileri için ingilizce hazırlık programı bulunmaktadır. Türkçe bölümünü seçip hazırlık programında okumak isteyen öğrencilerimiz içinde hazırlık programına istekleri doğrultusunda kaydolabilirler.
Soru: Bölümde ÇAP olanakları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Cevap: Çift anadal programının amacı, anadal programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci bir dalda ÜCRETSİZ şekilde diploma alarak öğrenim görmelerini sağlamaktır. Anadal programındaki genel not ortalamaları 4.00 üzerinden 2.90 olan ve bulunmuş olduğu lisans/önlisans programında %20’lik başarı dilimine giren öğrenciler ücretsiz olarak ikinci anadal diploma programına başlayabilir. 
Soru: Bölümdeki staj imkanları nelerdir?
Cevap: Bölümde bazı kuruluşlarla yapılan protokeller bulunmaktadır. Başvuru koşullarını sağlayan öğrencilerimiz bu kuruluşlarda staj yapabilmektedirler. Yurtdışında Erasmus+’dan yararlanarak öğrencilerimizin yurtdışında staj yapmalarına olanak verilmektedir.

Soru: Mezunların iş olanakları nelerdir?
Cevap: Uçak  Mühendisliği mezunları; savunma, uçak ve uzay endüstrisinden otomotiv endüstrisine kadar uzanan geniş bir alanda istihdam edilebilmektedir. Havacılık ve savunma sanayinde Türkiye son yıllarda önemli adımlar atmaktadır. Bu nedenle sektörde yetişmiş eleman ihtiyacı da giderek tırmanmaktadır. Uçak ve Uzay Mühendisleri aşağıda belirtilen alanlarda, özellikle üretim, tasarım, ar-ge ve bakım mühendisi olarak yoğun bir şekilde istihdam edilmektedir.
• Savunma sanayi firmalarının havacılık ve uzay ile ilgili birimleri.
• Uçak bakım sektörü.
• Türk Silahlı Kuvvetleri uçak/helikopter bakım birimleri.
• Başta havacılık ve uzay sektöründekiler olmak üzere ar-ge firmaları.
• Havayolları işletme/yönetim.
• Otomotiv, makine, enerji sektörleri.
Yüksek Lisans ve doktora yapmak isteyenler ise, gerek ülkemizde gerek yurt dışında birçok alternatif bulabilirler. Araştırma alanlarında belirtilen konulardan birinde uzmanlaşarak Dünya’da alanında aranan akademisyenlerden biri olma şansını bulabilirler. 
Soru: Uçak mühendisliği kadınlar için uygun bir meslek midir?
Cevap: Uçak mühendisleri hava aracı tasarımından üretimine, proje yönetiminde,  Ar-Ge, kalite kontrol gibi birimlerde ve idari görevlerde de yoğun olarak çalışmaktadır. Uygunluk için kriter cinsiyetten hariç; teknik bilgileri yoğun olarak kullanan, projeye uygun analizleri modelleyen ve yapan ve sonuçları anlamlı veriye çevirebilen ve ekip çalışmasında başarılı olan her birey için Uçak Mühendisliği uygun bir meslektir.
Soru: Öğrencilerin / mezunların yurtdışında eğitim alma imkanları nasıldır?
Cevap: Öğrencilere, kendi üniversitesi dışındaki üniversitelerde iki döneme kadar öğrenci değişim programı ile eğitim alma hakkı tanınmıştır. Bu şekilde alınan dersler kendi üniversitesinde alınmış gibi işlem görür. Erasmus+, gibi öğrenci değişim programlarıyla öğrenciler dünyanın pek çok ülkesinde başka üniversitelerden kısmen eğitim alabilme şansına sahiptir.
Bölümümüz, üniversitemiz içerisinde öğrencilerinin Öğrenci Değişim programlarından yararlanma oranı yüksek bölümleri arasında yer almaktadır. Aşağıdaki üniversitelerde Erasmus programından yararlanıp eğitim alabilmektedirler.
  • Warsaw University of Technology-Polonya
  • University of Evora - Portekiz
  • Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie Politehnica Bucuresti – Romanya
  • Transport and Telecommunication Institute – Letonya
  • Institute of Polytechnic Science and Aeronautics (IPSA) – Fransa
  •  Roma Tre University – İtalya
  • Kielce University of Technology – Polonya
  • Technische Universitat Dresden - Almanya