Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi - mmf@gelisim.edu.tr

Yazılım Mühendisliği








 2021’in En İyi 3 hafif Linux Dağıtımı




Modern Linux dağıtımları, yeni donanım çalıştıran bir çok kullanıcıya hitap edecek şekilde tasarlanmıştır. Bu modernize sonucunda eski makinalar için fazla yorucu ve şişkin hale gelmişlerdir. Sağlıklı sistem belleği ve ekstradan bir iki çekirdek olmadan bu dağıtımlar en iyi performanslarını göstermeyebilirler. Neyse ki , eski donanımlara yenilik getirmek amacıyla kullanılabilecek , uzmanlar tarafından geliştirilen çok hafif sürümler mevcut.
Birazdan anlatılacak olan sürümler, eğer çalışma biçimlerine uyum sağlamaya ve gerektiğinde ek paketler yüklemeye istekliyseniz , mevcut işletim sisteminizin yerini alabilir.

               1.Absolute Linux
- Masa üstü kullanımı için tasarlanmıştır. Firefox tarayıcısı ve LibreOffice paketi önceden yüklü halde gelir. Slackware tabanlıdır (halen geliştirilmeye devam edilen en eski Linux dağıtımı) ama işletim sisteminin aksine yapılandırma ve bakımı oldukça basite indirgenmesi amaçlanmıştır. Yükleyici metin tabanlıdır. Kurulduktan sonra ,inanılmaz çeviktir.Kullanıcı tarafında kurulumun yapılandırılması ve bakımını kolaylaştırmak için birçok özel komut dosyaları ve yardımcı programlar içerir. Masaüstünden erişilebilinen bir çok sayıda belge mevcuttur. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.  

               2. AntiX
- Bu dağıtımın en güzel yanı çok az donanım gereksinimi olmasıdır. Rox ( X pencere sistemi için grafiksel masaüstü ortamı) dosya yöneticisi ile birlikte IceWM (X pencere sistemi grafik altyapısı için istifleme penceresi yöneticisi). Piyasadaki en hafif dağıtımlardan biridir. Buna rağmen neredeyse tüm masaüstü görevi için hem ana hem de hafif uygulamalar ile birlikte gelir. Debian’ınkiyle birlikte kendi depolarını kullanır. Synaptic paket yöneticisini bir araya getirirken  (APT paket yönetimi kullanan dağıtımları için grafiksel arayüz), yeni kullanıcılar için erişilebilirliği arttıran meta paket yükleyicisi mevcuttur. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

               3. BunsenLabs
- Crunchbang mümkün olduğunca az sistem kaynağı kullanmak üzere Debian tarafından özel olarak tasarlanmıştır. Crunchbang artık üretilmiyor fakat BunsenLabs ve mevcut sürümü (Lityum) , çok iyi bir şekilde yapılandırılmış bir Openbox pencere yöneticisi ve kendi çekirdek paket deposu içeren Debian’ın en son kararlı sürümünü temel almaktadır. Hem 32bit hem de 64 bit makineler için kullanılabilir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız. 

Haberin devamı için tıklayınız..