SIKÇA SORULAN SORULAR
(Burada yer alan bilgiler öğrencilerimizin sorularına hızlıca cevap alabilmesi için hazırlanmıştır. Mevzuat ve uygulamada gerçekleşecek değişikliklerin yansıtılması zaman alabilmektedir.)
Bölümünüzü kazandım. Kayıt için yapmam gerekenler nelerdir?
Tebrik eder, başarılarınızın devamını dileriz. Kayıt ile ilgili açıklamalar
İGÜ Ana sayfa’da veya
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının sitesi’nde yayınlanmaktadır.
Kazandığım Bölümün eğitim dili Türkçe, istersem hazırlık okuyabilir miyim?
İsteğe bağlı hazırlık eğitimi ücretlidir. Bu durumda eğitim süreniz 1 yıl uzamaktadır.
Kazandığım bölümün eğitim dili İngilizce, hazırlık okumak zorunlu mu?
Eğitim dili İngilizce olan bölümleri tercih eden öğrencilerimizin hazırlık okumaları zorunludur. Ancak hazırlık eğitiminden muaf olmak isteyen öğrenciler aşağıda sayılan şartlardan en az birini yerine getirmiş olmaları gerekir:
-
Öğretim yılı başında Üniversitenin yabancı dil hazırlık yeterlik sınavından 100 puan üzerinden 70 veya üstü puan almış olmak
-
Son üç yılını, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, ilgili ülkenin anadilinde eğitim yapan ortaöğretim kurumlarında eğitimini tamamlamak.
-
Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en az 60 puan veya ulusal/uluslararası bir sınavdan bu puan muadili bir puan almak.
-
Son iki yıl içinde ilgili yabancı dil hazırlık sınıfını başarıyla tamamlamış olmak veya ilgili yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavını başarmış olmak. Bu süre yatay ve dikey geçiş ile kayıt yaptıran öğrenciler için üç yıldır. Bu durum kapsamında muafiyet kararı Yönetim Kurulunca verilir.
Muafiyete başvuran öğrenciler için ilgili belgelerini, yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavından en geç bir hafta önce Yüksekokul sekreterliğine teslim etmesi gerekmektedir.
Öğrenci kimliğimi nereden alabilirim?
Yeni kaydolan mühendislik öğrencileri öğrenci kimlik kartlarını Sekreterlikten (Kule-19.Kat) alabilirler.
Ders kaydı için yapmam gerekenler nelerdir?
Ders kayıtlarını akademik takvim içerisinde belirtilen tarihler arasında Öğrenci Bilgi Sistemine giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz.
Akademik Takvime nereden erişebilirim?
Akademik takvime erişmek için
tıklayınız.
İGÜ İnşaat Mühendisliği bölümü Türkçe programı müfredatına nereden erişebilirim?
İGÜ İnşaat Mühendisliği bölümü Türkçe Programında okutulan derslere erişmek için
tıklayınız.
İGÜ İnşaat Mühendisliği bölümü İngilizce programı müfredatına nereden erişebilirim?
İGÜ İnşaat Mühendisliği bölümü İngilizce Programında okutulan derslere erişmek için
tıklayınız.
İGÜ İnşaat Mühendisliği bölümü Türkçe programı akademik kadrosuna nereden erişebilirim?
İGÜ İnşaat Mühendisliği bölümü Türkçe Programı akademik kadrosuna erişmek için
tıklayınız.
İGÜ İnşaat Mühendisliği bölümü İngilizce programı akademik kadrosuna nereden erişebilirim?
İGÜ İnşaat Mühendisliği bölümü İngilizce Programı akademik kadrosuna erişmek için
tıklayınız.
Bölümüm hangi yerleşkede yer alıyor?
İGÜ İnşaat Mühendisliği bölümü Türkçe ve İngilizce programları, eğitim öğretim faaliyetlerini Gelişim Kule (J-Blok) de gerçekleştirmektedir. Bölüm Öğretim Üyelerinin odaları ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı Kule-19. katta yer almaktadır.
Bölümümün akreditasyonu var mı?
İGÜ İnşaat Mühendisliği bölümü Türkçe ve İngilizce programları, ABD merkezli olan ABET Mühendislik Akreditasyon Komisyonu (EAC) tarafından akredite edilmiş bir programdır.
Daha önce farklı üniversitelerden aldığım derslerden muaf olabilir miyim?
Üniversiteye merkezi yerleştirme ile kayıt yaptıran öğrenciler programa ders kaydı yaptırdığı ilk yarıyılda akademik takvimde ilan edilen tarihler içinde daha önceki bir yükseköğretim kurumunda almış ve başarılı/koşullu başarılı olduğu derslerden muafiyet başvurusunda bulunabilir. Ders muafiyet talebi
İGÜ Muafiyet-İntibak İşlemleri ve Yatay Geçiş Esasları Yönergesi kapsamında, komisyon tarafından değerlendirilecektir.
Bölümümde zorunlu staj uygulaması var mı?
Öğrencilerimiz, mezun olabilmek için her biri 30 işgünü olmak üzere zorunlu 2 grup stajını tamamlamak zorundadırlar. Stajlarla ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için
tıklayınız.
Bölümümün staj için anlaşmalı yerleri var mı?
Öğrencilerimiz staj yapacakları kurumu kendileri bulmaktadır. Müfredatımızda yer alan stajlar eğitim sürecinin bir parçası olup öğrencilerimizi meslek hayatına hazırlamak adına önemli bir yere sahiptir. Bundan dolayı staj yapacağın sahanın-ofisin bulunması, şirket yetkilileri veya çalışanlarıyla iletişime geçme, staj yapabileceğin projeleri belirleme gibi süreçlerin tamamı öğrenci tarafından yürütülmesi gereken süreçler olup öğrencilerin insan ilişkilerini ve sosyal becerilerini meslek hayatına adapte etme konusunda oldukça önemlidir. Dolayısıyla öğrencilerimize bu süreçte yönlendirme ve bilgilendirme yaparak bu süreci onların yönetmesini istiyoruz.
Mezun olmam için kaç krediyi tamamlamam gerekmektedir?
Mezun olabilmek için gereken kredi sayısı 147’dir. Müfredatı inceleyerek daha detaylı ve güncel bilgi alabilirsiniz.
Derslere devam şartı var mı?
Her öğrenci, devam edeceği yarıyıla ait ders, uygulama, laboratuvar, proje, seminer, atölye, staj, bitirme çalışması ve benzeri çalışmalara katılmak zorundadır. Üniversitemizde teorik derslerin en az % 70’ine, uygulama ve laboratuvarların ise en az % 80’ine devam koşulu bulunmaktadır. Derslere devam koşulu ilgili detaylı bilgilere
İGÜ Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nden erişebilirsiniz.
Sınav döneminde sağlık raporu aldım, mazeret sınavına girebilir miyim?
Sağlık sorunları nedeniyle ara sınavlara giremeyen öğrencilere, sağlık izinlerini Üniversite birimlerinin bulunduğu illerin tam teşekküllü devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri veya aile sağlığı merkezlerinden almak koşulu ile ilgili yönetim kurulu kararı ile mazeret sınav hakkı verilir. Detaylı ve güncel bilgilere erişmek için
İGÜ Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ni inceleyebilirsiniz.
Yaz okulunuz var mı?
Üniversitemizde yaz öğretimi bulunmaktadır ve akademik takvimde daha önceden ilan edilen tarihler içerisinde gerçekleştirilmektedir. Yaz okulu ile ilgili detaylı bilgiye
Yaz Öğretimi Yönergesi’nden erişebilirsiniz.
İGÜ İnşaat Mühendisliği lisans programında okurken Çift Anadal (ÇAP) yapabilir miyim?
Evet. İstanbul Gelişim Üniversitesi çift ana dal programını öğrencilerine ücretsiz olarak sunmaktadır. Ana dal programındaki genel not ortalamaları 4.00 üzerinden 2.90 olan ve bulunmuş olduğu lisans/ön lisans programında %20’lik başarı dilimine giren öğrenciler ücretsiz olarak ikinci ana dal diploma programına başvuru hakkına sahip olur. Çift ana dal programını başarı ile bitirip iki lisans derecesine hak kazanmış olan öğrencilere iki lisans diploması verilir. Çift Anadal ile ilgili detaylı bilgilere
İGÜ Çift Anadal Yönergesi’nden erişebilirsiniz.
İGÜ İnşaat Mühendisliği lisans programında okurken Erasmus+ programından yararlanabilir miyim?
Evet. İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde öğrenciler Erasmus+ programına katılabilir. Kendilerine gidecekleri ülkelerin para birimi oranında aylık belirli bir hibe ödemesi yapılır. Erasmusla ilgili detaylı bilgilere erişmek için
tıklayınız.
Burada belirtilmeyen sorum var ise nereye başvurmalıyım?
Öğrenciliğiniz boyunca herhangi bir konuda danışmak istediğiniz bir konu olduğunda Bölüm Araştırma Görevlilerine mail atabilir veya yüz yüze sormak için Kule 19. kattaki ofislerine gidebilirsiniz. İGÜ İnşaat Mühendisliği bölümü Türkçe ve İngilizce programı Araştırma Görevlileri mail adreslerine akademik kadro sayfalarından ulaşım sağlayabilirsiniz.
ADAY ÖĞRENCİLERİN SIKÇA SORDUĞU SORULAR
İnşaat mühendisliği hakkında genel bilgi verebilir misiniz?
Canlıların en temel ihtiyaçları su, barınma ve ulaşımdır.
-
İnşaat Mühendisliği, belki de dünyadaki en eski mühendislik dalı olup, insanlığın var olduğu günden günümüze kadar sürekli gelişen ve gelişmelere açık ve insanoğlu yaşadığı sürece var olmaya devam edecek mühendislik dalı; insanların temel ihtiyaçlarını verimli, ekonomik ve hızlı bir karşılayacak altyapıları projelendiren, yapımını ve bakımını üstlenir.
-
İnşaat Mühendisi, öncelikle insanların su gereksinimini karşılayacak kuyu ve baraj projelendirmesinden başlayarak; suyun evlere, iş yerlerine kadar ulaşması için isale hattının tasarımını ve yapımını üstlenen bir mühendislik dalıdır. Ayrıca, evlerde, işyerlerindeki atıksuların yeraltından borular yardımıyla uzaklaştırılması için projelendirme ve yapımını üstlenen bir mühendislik dalıdır.
-
Canlıların barınma ve diğer gereksinimlerini sağlayacak ev, otel, işyeri, fabrika, enerji santralleri gibi yapıların her türlü yükleme altında (deprem, rüzgâr, tsunami, dalga yükleri vb.), dengede kalabilmesi için, boyutlandırma yapan ve inşaat yapım sürecini üstlenen ve denetleyen bir mühendislik dalıdır.
İnsanların en temel ihtiyaçlarından birisi, ulaşımdır. Bunun yanında, üretilen malların, yiyeceklerin talep edilen bölgelere taşınması, ülke ekonomisi oldukça önemlidir. Ulaşım kent içinde ev-iş, iş-alışveriş, ev-hastane, ev-okul vb şeklide gerçekleşmektedir. İnşaat mühendisi, kent içindeki karayollarının geometrik ve üstyapı tasarımı, yapımı ve bakımını üstlenir. Ayrıca, trafikteki harcanan zamanı kısaltacak, kavşak düzenlemeleri, trafik sinyalizasyonu ve akıllı ulaşım sistemleri ile çözümler üretir.
İstanbul Gelişim Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü hakkında bilgi verebilir misiniz?
İstanbul Gelişim Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, 2011 yılında kurulmuş ve günümüze kadar 620 mezun vermiştir. Mezunlarımız, kamuda, özel sektörde ve kendi işyerlerinde çalışmaktadır. Bölümüzde yapı, geoteknik ve hidrolik laboratuvarı bulunmaktadır. Bölümümüzde, halihazırda 4 adet profesör, 2 adet doçent, 14 adet doktor öğretim üyesi ve 2 adet araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Bölümümüzde iki program bulunmaktadır. İnşaat Mühendisliği Türkçe programının eğitim dili %100 Türkçe iken, İngilizce programın eğitim dili %100 İngilizcedir.
Bu programların eğitim öğretim müfredatlarına Bölümümüz Ana Sayfasında Müfredat sekmesinden ulaşabilirsiniz (
https://mmf.gelisim.edu.tr/tr/akademik-bolum-insaat-muhendisligi-mufredat). Müfredatımızın,
- %25’i temel bilim derslerinden (matematik, fizik, kimya vb.)
- %15’i kişisel gelişim dersleri / sosyal bilimler derslerinden oluşmaktadır.
Eğitim müfredatlarımızın mesleki olarak ağırlıkları sırasıyla; yapı malzemeleri, yapı mekaniği, zemin mekaniği, karayolu mühendisliği, demiryolu mühendisliği, su yapılarını kapsayan derslerden oluşmaktadır. Müfredatımızın derslerinin genel gruplaması,
- %35’i temel mühendislik dersleri / meslek dersleri
- %25’i seçmeli meslek dersleri olarak dizayn edilmiştir.
Müfredatımızın %25'i seçmeli derslerden oluşup öğrencilerin 2, 3 ve 4. sınıflarda kendi eğilimleri doğrultusunda farklı sektörlere/niteliklere odaklanmalarına fırsat verecek şekilde tasarlanmıştır.
Mezunların iş olanakları nelerdir?
Mezunlarımız, dünyanın herhangi bir ülkesinde çalışacak donanıma sahip olarak yetiştirilmektedir. İnşaat Mühendisliğinin çalışma sahası oldukça geniştir. Genelde, inşaat mühendislerinin sadece konut yapımında görev aldığı konusunda eksik bir aldı bulunmaktadır. Ancak, inşaat mühendisi su yapıları, karayolu, demiryolu, havaalanı, boru hatları, gibi altyapı projelerinde de görev almaktadır. Kısacası, inşaat mühendisi her türlü altyapı projelerinin tasarımı, yapımı ve bakımında görev almaktadır.
Ülkemizin deprem kuşağında yer almasından dolayı, eski yapıların güçlendirilmesi veya kentsel dönüşüme girerek yeniden yapılması hükümetlerin ve belediyelerin öncelikleri arasındadır. Bu bağlamda günümüzde ve gelecekte mevcut yapı stoklarının yerini yeni yapılar alacaktır. Dolayısıyla başta İstanbul olmak üzere, ülkemizin her bir köşesinde yapı projelerinde iş bulma olanağı ortaya çıkacaktır. Ayrıca, köprülerin yenilenmesi veya güçlendirilmesi, mevcut karayolları ve demiryollarının depreme dayanacak şekilde güçlendirilmesi veya yeniden yapılması önümüzdeki yıllarda önemli iş kollarından biri olacaktır.
Türk müteahhitlerinin hem ülkemizde hem de yurtdışındaki büyük projelerde kazandığı tecrübeler ile hem gelişmekte olan ülkelerde hem de gelişmiş ülkelerde oldukça fazla sayıda projenin yapımını üstlenmektedir. Mezunlarımızın yurtdışında Türk Müteahhitler tarafından üstlenilen projelerde çalışma olanağı mevcuttur. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde konut ve altyapı projelerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Gelişmiş ülkelerin altyapılarının çoğu, ekonomik ömürlerini tamamlamıştır; dolayısıyla yenilenmeleri gerekeceğinden, mezunlarımızın gelişmiş ülkelerde görev alma olanağı bulunmaktadır.
Mezun öğrencilerimiz; proje ofislerinde, proje mühendisi olarak; yapım işini üstlenen yüklenici firmalarda saha mühendisi, şantiye şefi ve proje müdürü olarak görev alabilirler. Ayrıca, Belediyeler, Bakanlıklar, Genel Müdürlük merkez ve taşra müdürlüklerinde ofis ve saha mühendisi olarak görev alabilirler. Dileyen mezunlarımız, mezun olduğu günden itibaren, kendi ofis veya şirketini kurarak, iş hayatına atılabilir.
Günümüzde, inşaat mühendislerine oldukça fazla talep gelmekte olup, mezunlarımızın tamamına yakını sektörde görev yapmaktadır.
İnşaat mühendisliği kadınlar için uygun bir meslek midir?
İnşaat Mühendisleri ofislerde ve inşaatlarda saha mühendisi olarak görev almaktadır. Özellikle sahada, işçilerin eğitim düzeylerinin düşük olduğu bir gerçektir. Bu nedenle, onlara projeye uygun olarak imalat yaptırmak için işçilerle muhatap olunması gerektiği unutulmamalıdır. İnsanlarla iletişimde bulunabilecek kadınlar sahada görev alabilir. Ancak, bayan inşaat mühendisi şantiyelerde proje yönetimi gibi ofiste de çalışabilir. Ayrıca, şantiye şefi veya proje müdürü olarak da sahada üst düzey yönetici olarak görev alabilir. Esasen tüm mühendisliklerde olduğu gibi inşaat mühendisliği de ağırlıklı olarak bilgi yoğun bir çalışma olup fiziksel / bedensel çalışma geri plandadır. Bu nedenle inşaat mühendisliğinin bir kadın mesleği olmadığı düşüncesi doğru değildir.
Öğrencilerin / mezunların yurtdışında eğitim alma imkanları nasıldır?
Öğrencilere, kendi üniversitesi dışındaki üniversitelerde iki döneme kadar öğrenci değişim programı ile eğitim alma hakkı tanınmıştır. Bu şekilde alınan dersler kendi üniversitesinde alınmış gibi işlem görür. Erasmus+, Mevlâna ve Farabi gibi öğrenci değişim programlarıyla öğrenciler ülke içinde ve dünyanın pek çok ülkesinde başka üniversitelerden kısmen eğitim alabilme şansına sahiptir.
Bölümümüz, ABET sertikasyonuna sahiptir. Bu bağlamda, Bölümümüzün verdiği eğitim gelişmiş ülkeler tarafından tanınmaktadır. Öğrencilerimizin aldığı öğretim, ABET kriterlerine uygun olup, mezun olduktan sonra hem yurtdışında çalışmalarına hem de yurtdışında yüksek lisans ve doktora yapmalarına kolaylık sağlayacaktır.